Hoppa till huvudinnehåll

Toivakkagate: Detta har hänt

Lenita Toivakka.
Lenita Toivakka. Lenita Toivakka. Bild: Inka Hannonen / Yle europa- och utrikeshandelsminister

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakkas koppling till ett holdingbolag har dykt upp igen, kryddad med beskyllningar om lögn och erkännanden att riksdagen har vilseletts.

November 2015

Att familjen Toivakka har grundat ett holdingbolag i Belgien är ingen nyhet, det berättade Yle om redan i november i fjol.

Holdingbolaget grundades i slutet av år 2007. Litet tidigare, i mars samma år, invaldes Toivakka för första gången i riksdagen.

Familjen Toivakka grundade sitt holdingbolag eftersom familjen hoppades att det köpcenter de planerade i S:t Michel skulle säljas till utländska investerare. Familjen äger fortfarande en liten del av holdingbolaget.

Lenita Toivakka medgav i november 2015 att ett syfte med holdingbolaget var skatteplanering. I samma andetag sa hon att det handlade om normal businessprocedur, och ingenting olagligt.

På vems initiativ holdingbolaget grundades kunde Toivakka inte då säga. Hon sade att hon inte deltog i den operativa ledningen, och att det var hennes make och bror som fattade besluten.

Enligt Yleartikeln från november i fjol har inkomsterna från det belgiska holdingbolaget varit ringa, eftersom affären med de utländska investerarna inte blev av.

Samlingspartiets ordförande, finansminister Alexander Stubb sa i november i fjol att han inte anser Lenita Toivakkas ägoandel i holdingbolaget ett problem. Regeringen har haft nytta av hennes köpmannaerfarenhet, sa Stubb.

Riksdagen 26.4

Riksdagsdebatten om skattesmitning senaste tisdag lyfte upp familjen Toivakkas holdingbolag på nytt. Riksdagsledamot Timo Harakka (SDP) sa att alla kryphål som möjliggör skattesmitning inte har täppts till. Enligt Harakka var Toivakkas holdingbolag ett bevis på det här.

En upprörd minister Toivakka anklagade Harakka för lögn, till och med två gånger. Hon upprepade vad hon sa i november, att hon inte var med om att grunda holdingbolaget, och att hon inte har deltagit i den operativa verksamheten.

Anklagelsen om lögn bröt ett tabu i riksdagen. Där är det oerhört att stämplas som lögnare. Vice talman Paula Risikko (Saml) påminde direkt Lenita Toivakka om vilket språkbruk som är lämpligt.

A-Studio 27.4

En upprörd Timo Harakka anklagade i sin tur Lenita Toivakka för att ha vilselett riksdagen i en tv-debatt på kvällen. Harakka påminde om att Toivakka var med om att grunda holdingbolaget, och enligt bolagslagen är Toivakka som styrelsemedlem i bolaget ansvarig.

Harakka krävde att Toivakka erkänner att han har talat sanning. Och att det är hon som har farit fram med osanning.

MTV-3 Huomenta Suomi 28.4

I MTV-3:s morgonstudio erkände Lenita Toivakka att hon har vilselett riksdagen. Hon medgav att hon som styrelsemedlem har ett juridiskt ansvar.

- Jag är ledsen, och ber om ursäkt för att jag har vilselett, sade hon.

Toivakka meddelade också att hon har bett Timo Harakka om ursäkt för sitt ordval.

Riksdagen 28.4

Socialdemokratiska riksdagsgruppen beslöt att ta ställning till fallet Toivakka vid sitt möte på torsdagseftermiddagen.

Innan Samlingspartiets riksdagsgrupp inledde sitt torsdagsmöte sa Lenita Toivakka att ingenting nytt i sak har framkommit om det belgiska holdingbolaget.

Toivakka sa att hon avgick från styrelsen år 2008. Hon upprepade att hon inte alls har deltagit i holdingbolagets beslutsfattande.

Lenita Toivakka har inga planer på att avgå från ministerposten. Hon ber om ursäkt för sitt språkbruk, och för att ordvalet kan ha lett till missförstånd om hennes roll i holdingbolaget..