Hoppa till huvudinnehåll

Uppdatera din picknickkorg med dessa exotiska tips

Valborg är här och X3M har tröttnat på den klassiska picknickmaten. Med hjälp av vår amerikanska medarbetare Gregory söker vi nya kulinariska höjdpunkter. Vad sägs om en söt karelsk pirog?

Våren är här, fåglarna sjunger, blommorna spirar och middagarna flyttar utomhus. Inte för att finländarna nödvändigtvis behöver vackert vårväder för att kasta kläderna och äta ute. Vappen är ett praktexempel.

Finländarna är väldigt förtjusta i sina traditioner under högtider. Vissa högtider lämnar ändå något att önska, i alla fall när det kommer till mat. Blotta tanken på kållåda kan ge en rysningar. Våren däremot innebär att det är dags för något nytt, något annat än sill - och vappen är naturligtvis det ultimata tillfället att fylla picknickkorgen med något fräscht. Om du själv har svårt att hitta på idéer för hur du kan pimpa din korg så följer här några förslag.

Jordgubbslemonad

Hör upp alla ni hipstrar vars skägg konkurrerar med Ragnar Lotbroks och alla ni som hyllar mjödens många fördelar medan ni dricker den - mjöd var kanske vikingarnas favorit, men om det är fyllan ni är ute efter finns det bättre alternativ. Jordgubbslemonad dansar lätt på din tunga och tillsätter du valfri mängd vodka dansar du snart på borden med de andra.

Sparkling Strawberry Lemonade
Lemonad. Mmmmm. Sparkling Strawberry Lemonade Bild: ?? Jette Vesterager, Familie Journalen, DK Lemonade,jordgubbe,saft,drycker,Glas, koppar och muggar,glas

Österrikisk potatissallad

Potatissallad är en kär favorit när vi dukar upp utomhus. Men en sallad som innehåller majonnäs klarar varken solljus eller längre transporter. Så varför inte satsa på en österrikisk potatissallad utan varken mjölk, ägg eller majonnäs. Perfekt tilltugg till nästan allt!

Karelska piroger

Finlands svar på den mexikanska tacon - den karelska pirogen - förgyller varje picknick. Den kan ätas varm eller kall, dag eller natt, i nyktert tillstånd eller inte. Ett problem återstår dock. Ingen serverar dem med något annat än äggsmör. På samma dag som vi klär våra statyer med lustiga mössor kunde det kanske vara på sin plats att utmana oss själva och toppa Finlands mest traditionella maträtt med något lite mer spännande.

1) Karelska piroger med pulled pork Mexican style
Variation är livets krydda, och inget tillför lika mycket liv till en picknick som mexikansk mat. Alla har en personlig uppfattning om vad mexikansk mat egentligen är, men alla är överens om att mexikansk mat får smaklökarna att jubla. Lätt kryddad, eller stark och mustig pulled pork, tillför en saftighet till det här annars så klassiskt finländska kulinariska påhittet.

2) Karelska piroger med muhammara
Inget påminner så mycket om vår som soltorkade tomater och paprika. Varför inte slå ihop dessa ingredienser och dessutom krydda lite med en gnutta muhammara. Denna klassiker från Mellanöstern tillför en behaglig hetta till allt den kombineras med – så varför inte testa det på en karelsk pirog?

Muhammara
Muhammara. Gott med allt. Muhammara Muhammara,mat,paprikor,Arabiska köket

Vattenmelonsallad

Olika sorters sallader har upplevt något av en renässans de senaste åren. Problemet med att ta sallad till en picknick är att bladen snabbt blir trötta och tråkiga. Och ingen gillar ett visset salladsblad. Så i år kan du skippa den klassiska salladen och i stället förse dina vänner med en krispig, uppfriskande vattenmelonsallad. Feta, mynta och vattenmelon blir en perfekt kombination som fullkomligen skriker ”våren är här”.

Watermelon Salad
Det här smakar sommar. Watermelon Salad Bild: ?? Bj??rn Jakobsen, S??ndag, DK vattenmelon,melon,frukter,oliv,Fetaost,ost,mat

Plockmat

En picknick är ingen snabbt överstökad programpunkt, speciellt inte på vappen. Vänner och familj kan slå sig ner på filten i fem minuter, eller i fem timmar. Det här innebär att du måste ha enkla tilltugg som håller blodsockret uppe länge. Färsk frukt, grönsaker och ost går att variera i det oändliga. Andra förslag på tilltugg är till exempel oliver, fikon, chorizo, vindruvor och kålrabbi. Förutom muhammara kan du också prova mango chutney för lite variation. Picklad mango och masala passar nämligen utmärkt med såväl chorizo som brie.

Plockmat
Det gäller att hålla blodsockret uppe. Plockmat Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press plockmat,mat,oliv,ost

Ceviche

På varje finländsk picknick måste det ju finnas lite nyttig fisk. Vanligtvis är det en glasmästarsill i en burk. Den peruanska fiskrätten Ceviche är inte inlagd som sillen. Den styr festen i en helt annan riktning. Du kan tillreda den direkt på picknickfilten och iaktta dina imponerade vänner. Citrussmakerna blandas med en chilihetta som dansar på tungan för varje tugga du tar. Ifall du vill göra den här tangon ännu vildare så lägger du till lite avocado. Avocadon ger nämligen en krämigare smak.

Ceviche
Ett alternativ till glasmästarsillen? Ceviche Ceviche,fiskar,mat,avokado,Mexikanska köket

Bär-, citron- och rosmarinmuffins

De här muffinsarna är det perfekta för vappen. De kombinerar nämligen vinterns och vårens smaker med sommaren i en smaskig tugga, som får dig att längta till varma julidagar. Sommarens sötma kommer från torkade tranbär eller till och med färska björnbär. Den kombineras med vårens syrlighet från citronerna. Det milda rosmarinet fungerar som en stillsam påminnelse om vintern. Det svåraste med de här muffinsarna är att äta bara en.

Picknick
Fram med maten. Nu blir det picknick. Picknick Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Picknick,mat,frukter,bröd

Ett nytt sött pirogativ

Här är en ny version på en finländsk klassiker - söta karelska piroger. Ja, vi vet att vi redan har packat ner priogre till den här picknicken. Eftersom priogerna alltid har varit den salta klassikern på finländska matbord så bestämde vi oss för att göra en söt version. Många har kanske svårt att föreställa sig en söt karelsk pirog, men vi lovar att det är värt besväret. För att hjälpa din fantasi på traven har vi gjort en video som förklarar hur du gör dina egna söta karelska prioger.