Hoppa till huvudinnehåll

"Vi ska inte överromantisera matkulturen"

Marije Vogelzang i klädd blå klänning med en vit höna på huvudet.
Marije Vogelzang i klädd blå klänning med en vit höna på huvudet. Marije Vogelzang i klädd blå klänning med en vit höna på huvudet. Bild: Ilja Keizer belle epoque

Den holländska matdesignern Marije Vogelzang besökte Helsingfors och delade med sig av sin syn på mat, traditioner och bortglömda örter.

Marije Vogelzang sitter på ett café.
Marije Vogelzang sitter på ett café. Bild: Yle/Henrik Leppälä belle epoque

Maten som blandas i magen

När jag möter Marije Vogelzang ger hon ett rakryggat och starkt intryck. Jag får ett behov av att fråga mycket personliga frågor av henne.

Jag känner ofta att jag äter med ögonen. Du arbetar med estetik och mat, finns det färger eller något som du äter endast med ögonen?

- Min mamma sade alltid: "Hur det ser ut saknar betydelse för allt blandas i din mage." Jag blev så arg när hon sade så där.

Senare fick Marije veta att man i Japan har ett ord för detta. De talar om smakens form.

- Mitt mål är inte den estetiska sidan av maten, jag använder det estetiska för att kunna berätta.

Med höna på huvudet

Jag har sett underbara foton av dig med fåglar på huvudet. Hur kom du på den idén?

- Jag gillar att posera med hönor eller kycklingar på huvudet. Det var så att jag skulle posera för en bild. Jag hade kycklingar hemma och tyckte att de kunde vara på mitt huvud för att dra bort uppmärksamheten från mig.Det är bra när man ska posera.

Marije tänkte på hönor och ägg som kläcks.

- Mitt huvud är ägget, hönan ruvar, mitt huvud är kycklingen.

Marije Vogelzang har en svart höna på sitt huvud.
Marije Vogelzang har en svart höna på sitt huvud. Bild: Annie Collinge belle epoque

Traditioner var också design

Hur är det med mattraditioner?

- När jag började med matdesign var jag lite rädd att förolämpa folk för det finns mycket starka känslor kring tradition och mat. Det vi ser som traditioner har någon gång varit nytt. I tidernas begynnelse åt vi inte med kniv och gaffel från en tallrik. Också det är en trend som en gång uppstod, men nu är det så normalt att vi ser det som tradition.

Det är bra att förstå, tycker Marije och påpekar att vi har en romantisk uppfattning om matkultur och matproduktion. Vi har ett romantiskt ideal som inte alltid reflekterar verkligheten.

- För mig som designer är det viktigt att kunna historia och mathistoria. Ibland följer jag traditionella matlagningsmetoder.

Gammal matkunskap

Marije använder bortglömda grönsaker och gamla örter och tillämpar gammal kunskap om mat.

- Vår generation vet så lite om mat i jämförelse med tidigare generationer. Det är viktigt att förstå kunskapen, men också viktigt att inte överromantisera och det är viktigt att respektera. Så har det alltid varit.

Kultur förändras ständigt. Vi kan designa nya saker och använda gammal kunskap och göra nya saker som kanske är bättre eller intressantare och skapa nya värderingar.

Marije Vogelzang är min gäst i Belle Epoque fredagen den 29.4. kl.19.55. i Yle Fem och på Arenan.

Pia-Maria Lehtola sitter med Marije Vogelzang på ett café.
Pia-Maria Lehtola sitter med Marije Vogelzang på ett café. Bild: Yle/Henrik Leppälä belle epoque

Läs också