Hoppa till huvudinnehåll

Ellen vill sluta tala om kroppar

Ellen strömberg
Ellen strömberg Bild: Ellen Strömberg ellen strömberg

Kroppspositivitetsrörelsen som hyllar alla slags kroppar växer sig allt större, men trots det nedvärderas överviktiga personer fortfarande. Ellen Strömberg berättar hur det känns att vara överviktig i ett samhälle där extra kilon ännu ses som ett misslyckande.

- Det är sällan någon som öppet säger att jag är fet och ful eller att jag har en äcklig kropp. Men när jag till exempel går till läkaren med ett problem som inte har något med min kroppshydda att göra kan läkaren säga att jag kanske skulle må bättre om jag gick ner i vikt.

Det berättar bloggaren Ellen Strömberg, som på sin blogg Blejk, Fejt och Fab öppet talar om sin övervikt samtidigt som hon vägrar be om ursäkt för sitt utseende.

Ellen har varit överviktig sedan puberteten. Hon berättar att hon alltid varit smärtsamt medveten om att hennes kropp inte passar in i den rådande smalhetsnormen. Det har varit en lång resa för henne att börja acceptera sin kropp och än är hon inte framme.

- Osäkerheten sitter i ryggraden och jag har jättedåliga dagar ibland. Jag tror inte man kan tänka ”nu är jag säker i mig själv” utan att man konstant måste jobba med det.

Om man matar sig själv med bilder på kroppar som åtminstone lite liknar en, så blir det mycket enklare att känna att man har rätt att existera.

Tar del av andra överviktiga

Under åren har Ellen utvecklat strategier för att komma över sin osäkerhet och för att tona ner betydelsen av sin vikt. Hon brukar skämta om sig själv och försöker ha så mycket självdistans som möjligt. I sin vardag ser hon till att ta del av alla slags kroppar.

- Jag följer många kroppspositiva konton på Instagram. Aktivisttjejer som publicerar bilder på sina tjocka, vackra kroppar. Det här har hjälpt mycket. Om man matar sig själv med bilder på kroppar som åtminstone lite liknar en, så blir det mycket enklare att känna att man har rätt att existera.

Överviktiga personer som lägger upp bilder på sig själva på sociala meder får ofta utstå nedvärderande kommentarer. Ett återkommande argument är att överviktiga personer förhärligar övervikt genom att publicera bilder på sig själva.

Ellen säger att kroppspositivitet inte handlar om att uppmuntra någon att gå upp i vikt, utan att förändra uppfattningen om att bara smala kroppar duger.

- I tusen år har vi levt med att kvinnor ska se ut på ett visst sätt och när en marginell grupp försöker bredda vem som får synas i media blir det plötsligt ett jättestort problem. Då ser man bara en väldigt liten del av helheten, säger hon.

Sluta diskutera kroppar

Vanliga fördomar människor har gentemot överviktiga personer är att de är misslyckade, lata, dumma och saknar självdisciplin, säger Ellen.

Personligen bryr hon sig inte speciellt mycket om folk har fördomar mot henne så länge det inte har mer långtgående konsekvenser, som att hon inte får ett jobb på grund av sitt utseende. Men helst av allt skulle hon se att våra kroppar skulle vara en icke-fråga, något oväsentligt som vi inte måste diskutera.

Ellen säger att vi kunde börja med att sluta kommentera varandras kroppar.

- Man behöver inte säga ”oj, har du gått ner i vikt!” som det skulle vara det finaste man kan säga åt någon. Kanske kan man också tänka två gånger innan man påpekar att någon lagt på sig några kilon.