Hoppa till huvudinnehåll

Fabriken som återuppstod - "Vi har upplevt glädje och sorg"

För ett drygt år sedan fick anställda på Sandviks fabrik i Åbo ett chockbesked. Samarbetsförhandlingar inleds och fabriken ska stänga.

Det slutliga beslutet om stängningen fattades i juni. Tre månader senare kom överraskningen: fabriken stängs inte utan verksamheten fortsätter.

Sandvik i Åbo tillverkar maskiner för gruvindustrin och har närmare 500 anställda. Verksamheten har återgått till det normala efter ett tungt år, men saken tas fortfarande upp vid kaffebordet nu och då, berättar huvudförtroendeman Antero Palomäki.

Huvudförtroendeman Antero Palomäki
Antero Palomäki. Huvudförtroendeman Antero Palomäki Bild: Yle/ Samuli Holopainen antero palomäki

- Verksamheten har fortsatt så gott som normalt, såsom också under det halvår då förhandlingarna pågick och beslut fattades. En del är fortfarande ibland misstroende, det känns för bra för att vara sant. Under det här året har vi upplevt glädje och sorg tillsammans, säger Palomäki.

Hård kamp om fabriken

Fabrikens anställda har kämpat hårt för fabriken. Då beskedet om nedläggningen kom träffade fabrikens huvudförtroendemän ledningen och köpte aktier i bolaget. På det sättet kunde huvudförtroendemännen närvara på årsstämman och berätta om Åbofabriken och varför verksamheten borde fortsätta. Personalen ville försäkra sig om att alla inom bolagets ledning visste vad beslutet innebär.

Sandvik i Åbo
Fabriken tillverkar maskiner för gruvindustrin. Sandvik i Åbo Bild: Yle/ Samuli Holopainen sandvik i åbo

I augusti 2015 kom beskedet att Björn Rosengren har valts till ny vd för Sandvik. Han besökte Åbofabriken i början av september, några dagar senare kom beskedet att fabriken inte stängs.

Bytet av vd kan ha varit en orsak till att beslutet togs tillbaka, säger Palomäki. En annan orsak är det arbete som görs på fabriken.

- En orsak är de produkter som vi tillverkar här, de är konkurrenskraftiga och bra, säger Palomäki.

Erfarenheterna svetsade samman de anställda

Det tunga året har också fört med sig något gott. Sammanhållningen bland de fabriksanställda har ökat märkbart. Tidigare var avståndet mellan personalgrupperna stort, i dag är läget en helt annan, konstaterar Palomäki.

- Jag hoppas att det kommer att vara så också i fortsättningen, fortsätter Palomäki.