Hoppa till huvudinnehåll

Finland guldfavorit i VM – men är målvakterna tillräckligt bra?

Mikko Koskinen vaktade målet mot Ryssland inför VM.
Mikko Koskinen är sannolikt Finlands förstamålvakt i VM. Mikko Koskinen vaktade målet mot Ryssland inför VM. Bild: All Over Press Mikko Koskinen,Finlands herrlandslag i ishockey

Finland ställer upp med en av de namnstarkaste Lejontrupperna som någonsin spelat i en VM-turnering. Laget kan gå hela vägen till guld ifall målvakterna håller tillräckligt hög klass.

Slaget efter 12 behandlade Finlands VM-trupp på fredagen. Alla var överens om att Finland är en av de största guldfavoriterna i VM, även om laget saknar en given förstamålvakt.

- Om vi ser på förra årets VM-lag så var det inte alls så starkt som det här på pappret, men skulle ändå med rätt marginaler ha kunnat gå fram enda till final och guld, menar Christoffer Herberts från Yle Sporten.

- Pekka Rinne stod i mål och var otroligt bra, det var turneringen där han höll nollan många matcher i rad. Nu är frågan vem som ska vara förstamålvakt.

Ville Husso, april 2016.
Ville Husso förde HIFK till ligasilver. Ville Husso, april 2016. Bild: All Over Press Ville Husso,Helsingfors IFK (ishockey)

Målvakterna i Finlands trupp just nu är Mikko Koskinen och Juha Metsola som har gjort bra säsonger i KHL, och Niklas Bäckström som vaktade målet i fyra NHL-matcher under säsongen. Även HIFK-målvakten Ville Husso är aktuell när chefstränaren Kari Jalonen slår fast VM-truppen på söndag.

- De här fyra namnen är ju inte Pekka Rinne. Frågan är vem ska vara den där jättestabila förstamålvakten? Fyra bra målvakter, men är någon av dem tillräckligt bra för att bli världsmästare? undrar Herberts.

Vad är Niklas Bäckströms roll?

Juniorvärldsmästaren Kasper Björkqvist tror att de fyra målvakterna som är aktuella håller måttet.

- Får VM-målvakten ett supersjälvförtroende, litar på sig själv och hela laget vet att han är en mur, så är nog de här målvakterna tillräckligt skickliga. De har spelat i KHL och FM-ligan men nu kommer de till en ny nivå. Nu mäts det om de litar på sig själva på den här nivån.

- Tränarna har en viktig roll i att göra klart för dem hur de spelar, vem som är etta och vem som får visa upp sig ibland. Om det är oklart spelar ingendera målvakten bra, fortsätter Björkqvist.

Är Niklas Bäckström med i Finlands VM-trupp?
Är Niklas Bäckström med i Finlands VM-trupp? Är Niklas Bäckström med i Finlands VM-trupp? Bild: All Over Press Niklas Bäckström,Finlands herrlandslag i ishockey

Platsar Niklas Bäckström i VM-laget "som en Jukka Tammi”?

- Jag undrar vad Niklas Bäckstöms roll är i det där laget? En tredjemålvakt som Jukka Tammi som får hålla i pokalen sedan? frågar sig Niclas Lönnqvist från Hbl.

- Bäckström är rutinerad och har gjort en fantastisk hockeykarriär men det är ju klart att den är på väg att ta slut. Han har spelat fyra NHL-matcher den här säsongen. Skulle det då kanske inte vara dags att ta in Husso istället för Bäckström? fortsätter Lönnqvist.

Också Kasper Björkqvist är osäker över Bäckströms roll i laget.

- Om lagledningen vill ha Niklas Bäckström så varför har han i så fall inte spelat i träningsmatcherna? Varför har Mikko Koskinen spelat alla matcher? Varför vill man inte ge Bäckström en match om han är med? Är det då så att han bara sitter och öppnar luckan?

Juha Metsola, 2015.
Juha Metsola ligger pyrt till. Juha Metsola, 2015. Bild: All Over Press Juha Metsola

Christoffer Herberts tror att Mikko Koskinen kommer att vara Finlands förstamålvakt i VM ifall ingen ny kommer från Nordamerika. Bäckström och Husso får ta hand om de övriga målvaktsplatserna i VM.

- Jag tror att det blir Metsola som får stiga åt sidan. Då kan man resonera på bägge sätt, antingen att man vill ha den rutinerade andrakeepern och den lite mer orutinerade som sitter på läktaren eller så tvärtom, att Bäckström är en ledargestalt men inte som spelande målvakt.

Finlands backbesättning håller inte samma världsklass som anfallet, men enligt expertisen kommer det här inte att orska stora problem.

- Backarna håller, det vill jag påstå. Det har visats i VM många gånger att med stabila europeiska backar, bra KHL-backar, kan man bli världsmästare. Många länder har lyckats med det – inte minst Finland 2011. Den stora frågan för mig är inte backarna utan målvakten, slår Herberts fast.

Lyssna på hela diskussionen i Slaget efter 12 med Kasper Björkqvist, Niclas Lönnqvist och Christoffer Herberts nedan. Mikael Oivo leder ordet.

Läs också