Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar i norra Alberga oroade över farlig skolväg

Mäkkylävägen i Esbo
Här börjar Mäkkylävägen, och vid de svarta skyltarna kör man in till Boställsskolan. Mäkkylävägen i Esbo Bild: Yle/Helena von Alfthan boställsskolan,vägmärke,hastighetsbegränsningar

På småvägarna kring skolorna i norra Alberga är hastighetsbegränsningarna låga, men föräldrarna i området säger att de inte följs. Renoveringen av Ring I har dessutom ökat på genomfartstrafiken i området.

Att köra på Ring I från Tavastehusleden till Alberga i rusningstrafik är skrämmande. Tät och tung trafik nästlar sig mellan stora byggarbeten. I norra Alberga finns många skolor, och föräldrarna är oroliga för trafiksäkerheten.

- Genomfartstrafiken har ökat markant från Helsingforssidan till Esbosidan på grund av renoveringen på Ring I. Det har en stor påverkan. Mänskor upplever att det är mycket lättare att köra in från Vichtisvägen genom Fågelberga in i Alberga så de inte behöver köa på Ring I, säger Marie-Louise Hindsberg.

boställsskolan i Esbo
Boställsskolan ligger ett stenkast från Ring I. År 2020 ska skolan flytta till ett nytt skolhus. boställsskolan i Esbo Bild: Yle/Helena von Alfthan boställsskolan i esbo

Hon har två barn som från och med nästa höst ska gå hem från skolan själva. Idag går den yngsta i förskolan och får fortfarande skjuts båda vägarna.

- De måste gå över åtminstone två övergångsställen, speciellt vid övergångsstället vid Pajängsvägen är det jättemycket trafik, säger Hindsberg.

På torsdag kväll talade Marie-Louise Hindsberg på ett möte om trafiksäkerhet som föräldraföreningarna i området ordnat.

Föräldrar oroade över trafik i norra Alberga
Katri Turunens barn går i Lintuvaaran koulu, Marie-Louise Hindsbergs barn i Boställsskolan. Mötet om trafiksäkerheten ordnades på Lintulaakson koulu. Föräldrar oroade över trafik i norra Alberga Bild: Yle/Helena von Alfthan marie-louise hindsberg

Det kom närmare 30 personer till mötet som ordnades av föräldraföreningarna för Lintulaakson koulu, Lintuvaaran koulu och Boställsskolan.

Katri Turunen har en son som går i tredje klassen i Lintuvaaran koulu och en son som går i förskola.

- Mina barns skolväg är kort, men mycket farlig eftersom de måste korsa Tavastbyvägen. Trots hastighetsbegränsningarna kör bilarna med hög fart på vägen och det är dålig synlighet vid övergångsställena, säger Katri Turunen.

esbo stads trafiksäkerhetsforskare
Tuomo Saarinen jobbar för Esbo stad och forskar i trafiksäkerhet. Han tog med sig sin cykel till matsalen i Lintulaakson koulu. Saarinen cyklar varje dag och ville berätta för föräldrarna hur han gör. esbo stads trafiksäkerhetsforskare Bild: Yle/Helena von Alfthan tuomo saarinen

Esbo stads trafiksäkerhetsforskare Tuomo Saarinen önskar att bilisterna skulle följa hastighetsbegränsningarna i området. Som helhet tycker han att området är säkert, även om byggarbetena vid Ring I ökat på genomfartstrafiken.

- Jag har tittat på den statistiken och det har kommit mer trafik hit. Men gatunätet är i bra skick. De nya vägarna har alla plats för cyklister och fotgängare, säger Tuomo Saarinen.

Tuomo Saarinen berättar att Esbo stad har gjort trafiken kring skolorna i Fågelberga säkrare genom att bygga farthinder i form av gupp, upphöjda övergångsställen och med trafikljus anpassade för barn. Med ett knapptryck ska barnen få grönt ljus och tryggt kunna gå över vägen.

Katri Turunen säger att det inte räcker.

- Visst har man försökt göra mycket. Det har byggts upphöjda övergångsställen och hastighetsbegränsningarna har sänkts. Men något mera borde ändå göras, situationen har inte blivit bra. Många har en svår skolväg, säger Katri Turunen vars barn går i Lintuvaaran koulu.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen