Hoppa till huvudinnehåll

Fredagssnackare: Korsbefrukta musik och vård i staden

Dan Idman och Erik Salvesen.
Dan Idman och Erik Salvesen glada och trötta efter Fredagssnacket. Dan Idman och Erik Salvesen. Bild: Yle/Christoffer Westerlund västnyland

Veckans nyhetssvep visar att en framåtanda bland invånare kan påverka stora beslut. Upprörda invånare i Raseborg har demonstrerat och skrivit brev för att vädja till politikerna.

Staddstyrelsen i Raseborg anser att Bromarv skola trots allt inte behöver stängas. Samtidigt tycker styrelsen att Snappertuna skola ska få tilläggstid.

- Det är mycket hälsosamt att folk börjar ta tag i saker och börjar tänka själv och inte enbart litar enfaldigt på systemet, säger Erik Salvesen, konstnär och scenograf bosatt i Ekenäs.

Synergi och samarbete i staden

Salvesen nämner orden synergi och samarbete.

- Det här är ett fint exempel på att stadens och invånarnas expertis kan tillsammans leda till resultat, säger Salvesen.

Skådespelaren Dan Idman hakar på och nämner konsultrapporten som föreslog att sju skolor i Raseborg kan stänga.

- Ordet konsult är nästan en svordom. I värsta fall är det endast en människa som lite tittar på hur det är i Bromarv eller Snappertuna skola, utan att själv ha något personligt intresse i att bevara dem, säger en mycket kritisk Idman.

Salvesen försvarar konsulter och menar att de gör sitt jobb.

- De ser en marknadsnisch. Men de som beställer konsulter borde vara lyhörda granskare av produkten som konsulten levererar.

Bra image för staden att ge efter

Konsultrapporten och hela beslutsprocessen kan enligt Erik Salvesen och Dan Idman vara ett pr-trick.

- Jag tror politiker är bra på att först skrämma upp. De presenterar ett "worst case-scenario" och sen blir det ändå inte så, säger Idman.

Bromarflandets Hem och Skola presenterade konstruktiva förslag på hur byskolan kan bevaras. Till exempel föreslog föreningen att Bromarv kunde ta emot en del av flyktingarna som får asyl.

- Det är fint och så vettigt som det bara kan vara. Det handlar om ekonomi och de presenterade en annan modell hur det kan skötas.

Salvesen får flankstöd av Idman.

- I stället för att skrika, så granskar man fakta och presenterar fakta.

Unga och äldre tillsammans

Erik Salvesen säger att kommunerna och städerna inte kan pumpa pengar till olika verksamheter. Därför gäller det att med gemensam kraft hitta på nya lösningar till problem.

Salvesen talar om att korsbefrukta olika verksamheter för att kunna vara flexibel.

- Medborgarinstitutets unga musiker kunde ge konserter på äldreboende. De äldre som sitter inomhus skulle få musik och ungdomarna skulle få en möjlighet att uppträda, säger Erik Salvesen.