Hoppa till huvudinnehåll

Han var en av Finlands första fredsbevarare

Birger Tikander från Lovisa var fredsbevarare på Cypern för 40 år sedan
Birger Tikander från Lovisa var fredsbevarare på Cypern för 40 år sedan Birger Tikander från Lovisa var fredsbevarare på Cypern för 40 år sedan Bild: Yle/Sune Bergström fn:s fredsbevarare

Det har gått fyrtio år sedan Lovisabon Birger Tikander var en av FN:s fredsbevarare på Cypern. Tikander rekommenderar uppdraget åt singlar.

- Absolut rekommenderar jag det om man är ogift och inte har familj. Har man familj så är det nog ingenting att hänga i julgranen. Arbetet kan i dag vara ganska farligt.

Cypernkommenderingen började egentligen under Tikanders beväringstid. Han hade en premiärlöjtnant som hade tjänstgjort på Cypern.

- Han berättade gärna om sina erfarenheter där. Vi satt gärna och hörde på honom och jag började fundera om jag skulle pröva på något annat än det vardagliga livet.

Efter en månads utbildning i Niinisalo flög Birger Tikander som tjugotreåring strax efter Valborg till FN-uppdraget på Cypern.

- Det var bra att arbeta som fredsbevarare. Jag jobbade första tiden som jägare och satt ut på fältet som vakt.

Alla var i samma ålder och det fanns en hel del olika fritidsintressen som volleyboll, fotboll, pistolskjutning och löpning. Eftersom det var fråga om finska trupper, fanns det bastu på alla ställen.

Farliga framryckningar

Birger Tikander berättar om sina farligaste uppdrag under året på Cypern.

Karta över Cypern
Cypern Karta över Cypern Bild: Yle cyprioter

- Det var när någondera av parterna började göra framryckningar. Det blev alarm och FN-trupperna skulle till platsen för att stoppa partens framryckning.

Jobbet som fredsbevarare var ändå inget framtidsyrke för Birger Tikander. I dag arbetar han som kringresande försäljare för badrumstillverkaren Sanka i Lovisa.

Nationella veterandagen 27.4.2016 firades i Lovisa med ett anförande där Birger Tikander berättade om sin tid som fredsbevarare på Cypern för 40 år sedan
Birger Tikander berättade om sin tid som fredsbevarare på nationella veterandagen i Lovisa 27.4.2016 Nationella veterandagen 27.4.2016 firades i Lovisa med ett anförande där Birger Tikander berättade om sin tid som fredsbevarare på Cypern för 40 år sedan krigsveterander,nationella veterandagen

Läs också

 • Språkkonflikt inom församlingarna i Borgå

  De finska och de svenska ofta oense i fastighetsfrågor.

  Förslaget att sälja svenska församlingshemmet i Borgå fick språkkonflikten inom samfälligheten att blossa upp igen. "I bakgrunden var det att det svenska ska bort", säger Ingolf Lindén.

 • Långt över 100 döda efter kraftigt skalv i Mexiko

  Uppemot 50 hus rasade samman enbart i Mexico City.

  Den officiella dödssiffran efter jordbävningen i centrala Mexiko har stigit till 149. Den befaras stiga betydligt. Räddningsarbetare och frivilliga gräver frenetiskt efter överlevande i kollapsade byggnader.

 • Vart går dina skattepengar egentligen?

  Vad kostar undervisning och hälsovård för samhället?

  Våra skatter är en outsinlig källa för missnöje. Vad får man riktigt för alla skatter man betalar? Till exempel skolgång som är gratis för eleven men kostar närmare 9000 euro per år för samhället.

Nyligen publicerat - Östnyland