Hoppa till huvudinnehåll

Här är Finlands VM-trupp – om Björkqvist och Herberts får välja

Fem år har gått sedan Finland senast blev världsmästare i ishockey. Dags igen om några veckor?
Fem år har gått sedan Finland senast blev världsmästare i ishockey. Dags igen om några veckor? Fem år har gått sedan Finland senast blev världsmästare i ishockey. Dags igen om några veckor? Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey

Spelarmaterialet är tillräckligt bra för ett finländskt VM-guld. Nu gäller det bara att hitta den vinnande kombinationen. Här Yle Sportens VM-trupp, några dagar innan Kari Jalonen tar ut laget som åker till Ryssland.

Kasper Björkqvist blev juniorvärldsmästare i januari och charmade hockeyvärlden med sina självsäkra kommentarer inför förlängningen i finalen. Tillsammans med Yle Sportens VM-reporter Christoffer Herberts satte han sig ner och tog ut Finlands trupp till turneringen som startar i Ryssland nästa vecka.

Efter ett effektivt laguttagningsmöte känner sig förbundskaptensduon Björkqvist–Herberts synnerligen tillfreds med följande trupp.

Förstakedjan:

Patrik Laine – Mikko Koivu – Jussi Jokinen

Andrakedjan:

Mikael Granlund – Aleksander Barkov – Teemu Pulkkinen

Den första frågan i lagbygget är på vilket sätt man parar ihop lejonens senaste NHL-förstärkningar i anfallet.

Många sätter ihop klubbkompisarna, det vill säga Floridaduon Barkov-Jokinen i en kedja och Minnesotaduon Koivu-Granlund i en annan.

Men Björkqvist och Herberts är rörande överens om en annan uppdelning. Mikko Koivu och Jussi Jokinen har spelat tillsammans i flera landslag genom åren medan Aleksander Barkov och Mikael Granlund hade ett lysande samarbete så länge det varade i OS i Sotji.

– Vi sätter Mikko Koivu i ettan. Han är kapten och förstakedjans center, slår Björkqvist fast.

Mikko Koivu har lett Finland till VM-guld i ishockey tidigare. Han får rollen som kapten och förstacenter också i Yle Sportens trupp i år.
Mikko Koivu har lett Finland till VM-guld förr. Han får rollen som kapten och förstacenter också i Yle Sportens trupp i år. Mikko Koivu har lett Finland till VM-guld i ishockey tidigare. Han får rollen som kapten och förstacenter också i Yle Sportens trupp i år. Bild: All Over Press Mikko Koivu

Nästa fråga är vilka yttrar som ska komplettera radarparen Koivu-Jokinen och Barkov-Granlund. Yle Sportens duo tvekar inte att ge glödheta Patrik Laine en stor roll.

– Laine spelar bättre på vänster sida medan Jussi Jokinen kan spela på bägge kanterna. Däremot är också Mikael Granlund bättre till vänster. Så vi sätter Laine med Koivu och Jokinen, säger Björkqvist och får fullt medhåll av Herberts som tror att två 33-åringar kan vara rätt sällskap för den 18-årige VM-debutanten.

Ytter i andra kedjan blir en efter en mycket kort diskussion Teemu Pulkkinen.

– Speciellt om han ska spela powerplay, som ju en av hans styrkor, säger Björkqvist.

– Även om det blir lite fånigt när vi i Finland i varje mening betonar att Pulkkinen är ”en sniper”. Innan han hittade rätt mot Ryssland hade han inte gjort ett enda mål sedan november, påpekar Herberts.

Teemu Pulkkinen tar plats i Finlands andrakedja i Yle Sportens lag.
Teemu Pulkkinen tar plats i Finlands andrakedja i Yle Sportens lag. Teemu Pulkkinen tar plats i Finlands andrakedja i Yle Sportens lag. Bild: All Over Press Teemu Pulkkinen

Tredjekedjan:

Leo Komarov – Markus Granlund – Mikko Rantanen

– Att Markus Granlund är lagets tredjecenter är klart. Också Komarov hör hemma i den kedjan, konstaterar Björkqvist.

Vem som ska göra de två NHL-spelarna från kanadensiska klubbar sällskap i tredje kedjan blir föremål för en längre diskussion. Björkqvist tycker absolut inte om att tvingas välja mellan två av hans kompisar från VM-guldlaget, Sebastian Aho och Mikko Rantanen: ”vem man än väljer bort blir det fel”.

Till slut ritar Herberts in Rantanen, som spelat bra tillsammans med Markus Granlund i träningsmatcherna inför VM. Funkar det inte är det lätt att peta ner Rantanen till trettonde forward.

Mikko Rantanen återfinns i tredjekedjan.
Mikko Rantanen återfinns i tredjekedjan. Mikko Rantanen återfinns i tredjekedjan. Bild: /All Over Press Mikko Rantanen

Fjärdekedjan:

Sebastian Aho – Jarno Koskiranta – Mika Pyörälä

Extraforwards: Kristian Kuusela, Tomi Sallinen

Utan tvekan den lagdel som kräver mest och längst diskussion. Herberts vill för sin del ha en fjärdekedja med två gånger Sallinen, Tomi och Jere, tillsammans med Kristian Kuusela.

– Tomi Sallinen och Kristian Kuusela var lysande tillsammans i Helsingforsturneringen och Tomi Sallinen har fått stort ansvar i träningsmatcherna och passar ihop med sin bror, motiverar Herberts.

– Det här är otroligt svårt. För är den kedjan faktiskt bättre än en kedja med till exempel Pihlström, Koskiranta och Pyörälä, undrar Björkqvist.

Jarno Koskiranta får fortsätta i samma kedja som Sebastian Aho.
Jarno Koskiranta får fortsätta i samma kedja som Sebastian Aho. Jarno Koskiranta får fortsätta i samma kedja som Sebastian Aho. Bild: /All Over Press Jarno Koskiranta

Till slut blir det en kompromiss som bägge är nöjda med. SKA-centern Jarno Koskiranta startar i fyran med två Kärpätspelare på yttrarna, precis som i torsdagens träningsmatch i Moskva. Och Kuusela och Tomi Sallinen åker med till VM som komplementspelare.

– Kuusela kan som trettonde forward egentligen lyftas in i vilken kedja som helst, säger Björkqvist.

Anfallarna är uttagna, och de som ännu finns med i diskussionerna men tvingas stanna hemma är Antti Pihlström, Jere Sallinen, Jani Lajunen, Pekka Jormakka, Max Wärn, Antti Erkinjuntti, Jarkko Malinen och Ilari Filppula.

Backparen:

Topi Jaakola – Juuso Hietanen

Atte Ohtamaa – Ville Pokka

Lasse Kukkonen – Anssi Salmela

Extrabackar: Ilari Melart, Tommi Kivistö

Backarna tar långt ut sig själva. Rutin faller åtminstone inte kvartetten Hietanen-Kukkonen-Salmela-Jaakola på. Herberts tycker att Atte Ohtamaa är underskattad och ser honom gärna tillsammans med truppens senaste backnykomling Ville Pokka.

– De har dessutom spelat tillsammans i Kärpät tidigare, säger Herberts.

– Ohtamaa-Pokka låter som en bra kombination, de kompletterar varandra. Och så Melart med som stor och stark sjunde back för fysikens skull. En sån behövs också, säger Björkqvist.

Det skulle betyda att Rony Ahonen, Jesse Virtanen och Mikko Lehtonen petas från truppen i det här skedet. Inget lätt beslut då Lukkoduon Ahonen-Virtanen imponerat stort i träningsmatcherna.

Räkna med nytt VM-spel för Atte Ohtamaa.
Räkna med nytt VM-spel för Atte Ohtamaa. Räkna med nytt VM-spel för Atte Ohtamaa. Bild: All Over Press Atte Ohtamaa

Målvakterna:

I. Mikko Koskinen

II: Ville Husso

III: Niklas Bäckström

Om inga sena förstärkningar anländer från Nordamerika är Mikko Koskinen Finlands förstakeeper både i Björkqvists och Herberts papper. Juha Metsola får lämna truppen medan unga Husso och gamla Bäckström kompletterar målvaktsgardet.

– Vilket bra lag det här blev! Det här skulle vinna VM-guld, säger Christoffer Herberts.

– Jo. Synd att det inte är vi som är tränare, konstaterar Kasper Björkqvist.

Finlands lag à la Björkqvist & Herberts

Forwards:
Patrik Laine – Mikko Koivu – Jussi Jokinen
Mikael Granlund – Aleksander Barkov – Teemu Pulkkinen
Leo Komarov – Markus Granlund – Mikko Rantanen
Sebastian Aho – Jarno Koskiranta – Mika Pyörälä
Extraforwards: Kristian Kuusela, Tomi Sallinen

Backar:
Topi Jaakola – Juuso Hietanen
Atte Ohtamaa – Ville Pokka
Lasse Kukkonen – Anssi Salmela
Extrabackar: Ilari Melart, Tommi Kivistö

Målvakter:
Mikko Koskinen
Ville Husso
Niklas Bäckström