Hoppa till huvudinnehåll

Kanerva: Ryssland tar knappast till militära lösningar

Ilkka Kanerva.
Ilkka Kanerva. Bild: Yle/ Kalle Mäkelä försvarsutskottets ordförande

Ordföranden för riksdagens försvarsutskott, Ilkka Kanerva (saml) är överraskad av den ryske utrikesministernSergej Lavrovs uttalande om vilka konsekvenser ett svenskt medlemskap i Nato kan få.

I en intervju för Dagens Nyheter på torsdagen varnar Lavrov för att det inte kommer att gå obemärkt förbi om Sverige beslutar sig för att gå med i Nato.

Ryssland kommer naturligtvis att vidta nödvändiga militärtekniska åtgärder vid våra nordliga gränser. Hur det exakt sker får militären avgöra konstaterar Lavrov.

- Jag tror inte att Ryssland kan vara en aktör som skulle ta hjälp av militära lösningar. Det var ett lite speciellt, och kanske också överraskande uttalande, sade försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva i en intervju för Yles morgon-tv.

Bara business, säger Lavrov

Lavrov påminner att Ryssland alltid varnat för den ständiga utvidgningen av Nato österut. Och att om det sker så försvarar Ryssland förstås sina gränser. Det är inget personligt i det, det är bara ren business, säger den ryske utrikesministern.

Kanerva påpekar att den typ av uttalanden som utrikesminister Sergej Lavrov nu kommit med endast matar den känslobaserade diskussionen om säkerhetspolitiken runt Östersjön.

-En känslobaserad diskussion gagnar förmodligen inte heller Ryssland, säger Ilkka Kanerva.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes