Hoppa till huvudinnehåll

Kexklassiker blir inhemska igen

Glass med jordgubbar, dominokex och mynta
Glass med jordgubbar, dominokex och mynta Bild: Jukka Koskinen dominokex

Fazerkoncernen köper klassiska varumärken och stärker därmed sin position på kexmarknaden.

Fazer köper varumärkena Domino, Jaffa och Fanipala från Mondelez. Dominokexen lanserades år 1953, Jaffa år 1969 och Fanipala år 1997.

Fazer har en lång tradition i kexbranschen. Kexproduktionen såldes 2002 till den franska kextillverkaren LU, som i sin tur såldes till Kraft Foods. År 2012 köpte Fazer produktionen på kexfabriken i Vanda av Kraft Foods (nuvarande Mondelez).

Fazer sysselsätter i dag över 6 000 personer i Finland. Fazers kexfabrik finns i Vanda och sysselsätter cirka 80 personer. Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder.

I september har det gått 125 år sedan Karl Fazer öppnade sitt fransk-ryska konditori på Glogatan i Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes