Hoppa till huvudinnehåll

Klarar man sig utan att dricka på första maj?

Första maj
Kl. 13.45 En gapig hipster frågar varför du bara dricker mjöd. Du säger att det kommer från ett mikrobryggeri. Han är för full för att fatta skämtet. Första maj Bild: Yle nykter första maj

Radio X3M föreställer sig en nykter första maj. Det här är vad som händer.

I år infaller första maj på en söndag, utan extra lediga dagar. Du bestämmer dig för att vara nykter hela veckoslutet. Det måste väl gå att fira vappen och första maj nykter?

Det här händer.

Första maj

07.00 Du vaknar med en oro i magen. Du kollar vädret på telefonen. Två grader och regn. Kanske picknicken är inställd? Ingen vill väl sitta och frysa i en park när det är två grader varmt.

07.05 Du går till balkongen och tittar ut. Staden är öde. Folk har trots allt lite vett i skallen. Du går tillbaka och försöker sova lite.

08.30 Den första kompisen ringer. Hon är uppenbart berusad och låter grötig. Du förstår inte riktigt vad hon säger.

08.55 En halvtimme senare förstår du att hon försöker få receptet på chokladknyten av smördeg. Du säger att smördeg måste jäsa när man tar den ur frysen.

Det är inte sant. Det är för hennes eget bästa. En människa i hennes tillstånd ska inte använda en ugn.

09.30 Du tittar ut genom fönstret. Du ser det här.

Folkmassa i Åbo på första maj
Folkmassa i Åbo på första maj Bild: Creative Commons / Jontts första maj

Du tittar ut genom fönstret. Du ser det här.

09.45 En kompis ringer. Han försöker samla gänget i parken. Du svarar undvikande.

09.47 En annan kompis ringer och undrar om du vet vem hon hade sex med igår eftersom du var nykter. Hon vet inte. Du säger att du inte heller vet. Hon frågar när du kommer till parken.

09.57 Två kompisar ringer från samma telefon. Budskapet är klart. De vill att du kommer till parken.

11.00 Den femte kompisen ringer.

11.05 Du ger upp. Det är ju bara en picknick. Man kan väl gå nykter på en picknick?

11.30 Det här händer.

Nedskräpad park på första maj
Nedskräpad park på första maj Bild: yle festande

11.45 Du hittar dina kompisar. De bjuder på en snaps. Du ställer snapsglaset på picknickfilten och det tar precis en tretton sekunder innan någon knuffar omkull det och spiller ut spriten. Ingen märker det.

11.50 Du blir bjuden på öl. Du säger att du tänkte ta ett glas mjöd.

11.52 Du har ingen studentmössa. Någon tillverkar en av en ölkartong. Folk tycker att det är roligt. Det gör inte du.

11.55 Folk undrar varför du inte dricker. Du säger att du tänkte ta det lite lugnt. Du blir tvungen att spilla upp ett nytt glas med mjöd trots att du just druckit upp ett.

12.00 Du kommer på att du inte tycker om mjöd.

12.05 Gänget vid filten byts ut. En ny picknickdeltagare undrar om du vill ha en öl. Du säger att du är snål på mjöd och frågar om han kan bjuda på det istället. Han häller upp ett glas.

12.15 En okänd kvinna lägger sig ner på filten och somnar. Hon vänder på sig i sömnen och lägger en arm på din croissant som du just fyllt med laxröra.

12.30 Folk pratar om att gå vidare.

13.05 Du blir bjuden på bubbel. Du tackar nej och frågar efter mjöd.

13.30 Folk pratar fortfarande om att gå vidare. Ingen har pratat om något annat på en timme.

13.45 En gapig hipster frågar varför du bara dricker mjöd. Du säger att det kommer från ett mikrobryggeri. Han är för full för att fatta skämtet.

14.20 Du vinner fem kubbmatcher på raken mot fyra rojalistiskt berusade hankeiter i leriga studenthalare. Det är som att stjäla godis av femåringar. Du känner efter i djupet av din själ och märker att du inte får ut något av att stjäla godis av femåringar.

14.25 Det börjar regna. Nu går folk säkert hem. Nähä.

Första maj 2003
Första maj 2003 Bild: Yle/Eila Haikarainen första maj,2003

14.35 Du säger att du kanske ska gå hem. Big mistake. Folk bjuder på öl och du känner dig tvungen att dricka lite mera mjöd.

14.40 Du är sjukt kissnödig.

14.45 En av hankeiterna försöker berätta en rolig historia men det är oklart vad som är roligt eftersom han blandar ihop dig med en annan typ och tror att du redan hört början av historien.

15.15 Du stöter på en salongsberusad kvinna i prydlig trenchcoat som skjuter en barnvagn framför sig. Hon förklarar upprört för dig att du lever den bästa delen av ditt liv och att du ska ta vara på den. Du vet inte vad du ska svara.

16.00 Du tar mod till dig och glider iväg från picknicken utan att säga något. Någon börjar sjunga snapsvisor.

16.05 Någon har försökt stjäla din cykel utan att lyckas. Låset går att öppna med en penna och kostade tre euro. Tjuvarna har försökt vrida av det utan att lyckas och har därför blivit arga och sparkat sönder framhjulet.

16.30 Du kommer hem och kollar en hel säsong av Bojack Horseman med nedfällda persienner. Imorgon är allt som vanligt igen.

Imorgon är allt som vanligt igen.

Nyligen publicerat - X3M