Hoppa till huvudinnehåll

Koivu till IS: ”Jag vill göra som Saku, Selänne och Lehtinen”

Mikko Koivu våren 2016.
Mikko Koivu är redo för sitt sjätte VM. Mikko Koivu våren 2016. Bild: All Over Press Mikko Koivu,Minnesota Wild,ishockey,NHL,Finlands herrlandslag i ishockey

Finlands hockeylejon fick en superb nyhet från Nordamerika då Mikko Koivu meddelade att han står till landslagets förfogande i VM. I en intervju för Iltasanomat berättar Koivu att det alltid varit en hederssak att dra på sig landslagströjan.

Efter att Minnesota slogs ut av Dallas i NHL-slutspelet har frågan på alla hockeyvänners läppar varit om Mikko Koivu ansluter sig till lejonen eller inte. Sent på torsdag publicerade landslaget nyheten om att Koivu, Mikael Granlund och Ville Pokka kommer till VM.

– Det tar alltid några dagar att sköta alla ärenden. Det är ändå i sista hand min arbetsgivare Minnesota Wild som ger grönt ljus eller inte, säger Koivu till Iltasanomat.

Senast Mikko Koivu spelade i ett VM var på hemmaplan 2012 då landslaget fick nöja sig med en fjärde plats. För honom var det en självklarhet att gå i sin storebror Sakus fotspår och förstärka det finländska landslaget.

– Jag minns hur Saku Koivu, Teemu Selänne och Jere Lehtinen alltid anslutit sig till lejonen bara de haft möjlighet. Som yngre ställde jag liknande kriterier på mig själv.

– Om så tuffa killar vill hjälpa landslaget så varför skulle inte jag göra samma sak, fortsätter 33-åringen i intervjun för IS.

Mikko Koivu kommer att delta i sitt sjätte VM. Han har goda minnen från Ryssland då han 2007 sköt segermålet mot värdnationen semifinalens i förlängning. I finalen var Kanada ändå starkare och Finland fick nöja sig med silver.

Mikko Koivu och Mikael Granlund inleder sin VM-resa från Minnesota på söndag och tillsammans med Alexander Barkov och Jussi Jokinen anländer de till Finland på måndag kväll.

Finland inleder VM nästa veckas fredag med att möta Vitryssland i St. Petersburg.

Läs också