Hoppa till huvudinnehåll

Odla i lastpall

Lastpallsodling
Lastpallsodling Bild: Yle/Strömsö lastflak,odling,Strömsö (tv-program),trädgårdsodling

Det har länge varit pop att odla i lastpallar. Man ser ständigt nya varianter på hur man kan göra.

En orsak till populariteten är säkert att lastpallar är lätta att få tag på för en billig peng, ibland till och med helt gratis. En annan fördel är att de är lättplacerade. Det finns alltid en plats för en lastpallsodling i den lilla trädgården, på balkongen eller på terrassen.

Växter med ett grunt rotsystem som sallad, persilja, dill och olika örter lämpar sig väl att odla i lastpall. Bland prydnadsväxterna funkar olika gräs och stenpartiväxter bra.

Vår version av lastpallsodling bygger på mobilitet, ordning och reda samt mönster. Genom att placera flera lastpallar bredvid varann och vända odlingsraderna i olika riktningar så kan du skapa ett varierande mönster.

Camillas tips att måla växternas namn på brädorna ger den lilla extra visuella avrundningen och är ett bra stöd för minnet. Observera att det inte ryms så mycket mylla i en lastpall, så var noga med att växterna får tillräckligt med vatten.

Så här anlägger du en lastpallsodling:

  • Börja med att skaffa en lastpall. (OBS använd inte tryckimpregnerat material)
  • Nita fast en lättpresenning på undersidan av lastpallen. Vik upp presenningen på sidorna och nita fast.
  • Spika eller skruva fast bräder på sidorna av lastpallen så att presenningen döljs.
  • Placera lastpallen på önskat ställe och fyll den med mylla.
  • Var noga med att få in jorden även under brädorna så att hela lastpallen fylls med jord.
  • Välj mylla enligt de växter du tänker odla. Har du egen matjord så går det bra att använda även den.
  • Så eller plantera och kom ihåg att vattna när du är färdig.

En liten lastpall med sallad och örter utanför köksdörren är väl inte så illa för den som gillar matlagning. Och den som gillar att skapa mönster och större helheter kan placera ut ett dussin lastpallar och fylla dem med örter, sommarblommor, gräs och perenner.

  • Ishockeylejonen i EHT-turneringen i Tjeckien

    På tv idag: Sista VM-genrepet för ishockeylejonen

    Finland tar sig an Sverige i Budejovice.

    EHT-turneringen i Tjeckien avslutas för Finlands del med klassikermötet mot Sverige. Matchen är den sista chansen för de finländska spelarna att övertyga landslagsledningen om att de är värda en plats i VM-truppen. Finland–Sverige sänds på TV2 och Arenan med start klockan 15.10.

  • Familjen sitter på en trädstam ute i skogen

    En sammansvetsad familjen Hedenhös

    Dansk serie följer familj som vill vara självförsörjande.

    Danska serien Mamma, pappa, barn följer en familje som inte har tv, ingen radio, inget kylskåp, använder sällan skor och tillverkar tyget till sina kläder av ullen från sina får. Eller som de själv säger - en grottfamilj.

  • Karaktären Kerstin Thorvall liggande på en  säng i dramaserien Det mest förbjudna.

    Kvinnan som gjorde uppror mot livet i radhuslängan

    "Stygg dotter, otrogen hustru, dålig mor, motvillig farmor".

    Kerstin har en bra man, barn och dessutom är hon framgångsrik på jobbet. Men hon vill inte vara trogen och leva i radhuslyckan. Hon vill vara otrogen och älska med unga vackra män. I dramaserien Det mest förbjudna får vi följa Kerstin Thorvall (1925 -2010) i medgång och motgång - och ständigt i konflikt med sin samtid.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med portobello slider och vårsallad.

    Slider med portabello och vårsallad

    En vegetarisk burgare för grillen.

    En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk.

  • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

    Sommarspel i tomtedräkt

    Dags för lite tomtar i trädgården!

    När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

  • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

    Sy en mjuk docka

    Gör själv en mysig kompis.

    Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

  • Mousserande vin och hot dogs.

    Ellas bubbledogs

    Kalasnytt - mousserande vin till korv och bröd!

    Mousserande vin är en dryck som kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Ole Sandman med målarpensel i handen i hamnen med segelbåtar

    Så målar du giftfärg på båtbottnen

    Vet du skillnad på degreaser, primer och giftfärg för båten?

    Snäckor på båtbottnen är ett enormt problem, säger båtexperten Ole Sandman. Miljöaspekterna blir också allt viktigare hela tiden och därför är inte giftfärgerna lika effektiva som förr i världen.

  • Kjell Herberts

    Så här finlandssvenska är vi!

    Sociologen Kjell Herberts sammanfattar testresultatet.

    Förra veckans webbtest om finlandssvenskhet och hur vi uppfattar oss själva i förhållande till andra finlandssvenskar blev en hit. Testet kammade in mer än 26 000 svar. Nu sammanfattar sociologen Kjell Herberts resultaten.

  • Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

    Familjen som inte reser charter

    Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

    Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.