Hoppa till huvudinnehåll

Pohjalainen: Wasa wind måste söka miljötillstånd

Vasas nya bostadsområde i Yttersundom ligger knappa 800 meter från Merventos testvindmölla
Arkivbild. Vasas nya bostadsområde i Yttersundom ligger knappa 800 meter från Merventos testvindmölla Bild: Yle/Sofi Nordmyr yttersundom bostadsområde

Vasa stad kräver att företaget Wasa Wind söker om miljötillstånd för sitt vindkraftverk i Sundom, skriver Pohjalainen.

Vindkraftverket har varit igång sedan 2012, och en del av grannarna har klagat på ljudet från kraftverket.

Vasa stad och vindkraftsföretaget har under flera år försökt komma fram till en lösning på problemet. Med miljötillståndsförfarandet hoppas staden att företaget åläggs att köra kraftverket på lägre effekt nattetid. Wasa Wind har motsatt sig den lösningen eftersom det innebär försämrad lönsamhet.

Miljötillstånd kan ta flera år

Bullerproblemet från kraftverket har bland annat lett till att Vasa stad inte kunnat dela ut alla tomter som finns vid det nya bostadsområdet Björsberget i Sundom.

Från stadens sida är man noga med att poängtera att vindkraftverket uppfyllde alla gällande krav när det byggdes.

Att man nu måste ansöka om miljötillstånd innebär inte någon snabb lösning. Processen kan ta år i anspråk om någon part besvärar sig.

Frågan om bullret från vindkraftverket diskuterades i byggnads- och miljönämnden på onsdag, rapporterar tidningen Pohjalainen.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten