Hoppa till huvudinnehåll

Sofis epilepsi är besvärligare än cp-skadan

Sofi Djupsjöbacka
Job shadow day är ett sätt att visa unga med funktionshinder att det inte är så farligt att komma ut i arbetslivet, säger Sofi Djupsjöbacka. Sofi Djupsjöbacka Bild: Sofi Djupsjöbacka sofi djupsjöbacka

Bristen på kontakter gör det svårt för personer med funktionsnedsättning att komma ut i arbetslivet, säger Sofi Djupsjöbacka som talar av egen erfarenhet. I år deltar hon för andra gången i Job shadow day, vars syfte är att personer med funktionshinder ska få testa på olika jobb.

Sofi Djupsjöbacka jobbar egentligen heltid. Hon bestämde sig ändå för att också i år delta i Job shadow day, ett europeiskt initiativ där personer med funktionsnedsättning får pröva på ett yrke.

- Det är både roligt och konstigt. Jag jobbskuggade för Vasa stads verksamhetsledare och gjorde samma sak som hon gjorde under dagen, berättar Sofi, som har en cp-skada och epilepsi.

Hon säger att dagen är viktig för uppmuntra personer med funktionsnedsättning att ta sig ut i arbetslivet. Hon vet själv hur svårt det kan vara, bara för några år sedan satt hon fortfarande mest hemma framför tv:n.

Rädda för fördomar

Det största hindret för Sofie att ta steget ut i arbetslivet var bristen på kontakter och bristen på information om hur hon kunde söka jobb.

Men hon har också en annan förklaring till varför många unga med funktionsnedsättningen inte kommer sig för att börja arbeta.

- Jag tror att det är oroliga för att andra människor ska ha åsikter om dem. Men alla andra i arbetslivet ser dem som vanliga människor.

Idag jobbar hon själv med att aktivera ungdomar genom ett projekt som heter Platsen är ledig.

Epilepsin mer problematisk

Sofis cp-skada och epilepsi utesluter fysiskt ansträngande arbeten, men olika kontorsarbeten kan hon utföra.

- Men jag skulle lättare kunna leva med min cp-skada än med min epilepsi för man vet aldrig när epilepsin kommer, den kan komma när som helst.

En gång fick hon ett anfall när hon deltog i en mässa. Själv lade hon sig lugnt ner på golvet eftersom hon visste att hennes muskler slutar fungera, men hennes anfall väckte stor oro bland förbipasserande. På kontoret är epilepsin ändå inte ett problem, eftersom arbetskompisarna vet hur de ska hantera den.

- Jag får ett anfall ungefär två gånger i månanden men det kan gå tre månader utan att jag har ett enda.