Hoppa till huvudinnehåll

USA bestraffar 16 soldater som bombade sjukhus i Kunduz

Sjukhuset som bombades i oktober står nu tomt. Läkare utan gränser har dragit sig bort från Kunduz efter attacken som krävde 42 dödsoffer
Sjukhuset som bombades i oktober står nu tomt. Läkare utan gränser har dragit sig bort från Kunduz efter attacken som krävde 42 dödsoffer Sjukhuset som bombades i oktober står nu tomt. Läkare utan gränser har dragit sig bort från Kunduz efter attacken som krävde 42 dödsoffer Bild: EPA/JAWED KARGAR Afghanistan,Kunduz,Läkare utan gränser

USA kommer att bestraffa 16 soldater för en flygattack i oktober mot ett sjukhus i staden Kunduz i Afghanistan. Sjukhuset drevs av Läkare utan gränser

I attacken mot sjukhuset dödades 42 patienter, sjukskötare och läkare. Sjukhuset var det enda i Kunduz.

Ingen av soldaterna åtalas i militärdomstol men alla bestraffas administrativt med en allvarlig reprimand vilket kan drabba deras karriärer.

Flera av de bestraffade tillhör en specialenhet och en av dem är general.

Försvarsministeriet Pentagon kungör bestraffningen på fredagen samtidigt som man offentliggör en detaljerad utredning om vad det var som ledde till attacken.

Anställda vid Läkare utan gränser demonstrerade i Geneve en månad efter attacken. Organisationen har krävt en oberoende utredning om den amerikanska attacken
Anställda vid Läkare utan gränser demonstrerade i Geneve en månad efter attacken. Organisationen har krävt en oberoende utredning om den amerikanska attacken Anställda vid Läkare utan gränser demonstrerade i Geneve en månad efter attacken. Organisationen har krävt en oberoende utredning om den amerikanska attacken Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI Läkare utan gränser,Genève

Läkare utan gränser kräver oberoende utredning

Militärkällor uppgav efter attacken att avsikten var att bomba talibanrebeller som hade förskansat sig i ett annat hus i närheten.

Det är ändå oklart varför amerikanerna i stället bombade sjukhuset.

Läkare utan gränser hade gett sjukhusets koordinater till amerikanerna som hjälpte afghanska styrkor att driva ut talibanrebeller från provinshuvudstaden Kunduz i norra Afghanistan.

Läkare utan gränser fördömde attacken och krävde en oberoende internationell utredning. Organisationen avslutade också all verksamhet i Kunduz efter flygbombningen.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes