Hoppa till huvudinnehåll

Växtmjölk i stället för komjölk

En del väljer växtmjölk för att de är laktosintoleranta eller veganer – andra bara för att de tycker att det är gott. Till skillnad från komjölk kan växtmjölk smaka väldigt olika beroende på vilken sort man väljer.

Sojamjölk smakar ganska neutralt och passar till allt som man brukar använda komjölk till. Havremjölk har en tydlig smak av havre och passar bra till gröt, pannkakor och smoothies. Rismjölk är ofta lite tunn och smakar sött, den blir tjockare och godare om man blandar med vit quinoa. Mandelmjölk smakar mycket kalcium och väldigt fräscht. Sesammjölk smakar, just det - sesamfrön.

Växtmjölk kostar ungefär dubbelt så mycket som komjölk i affären. Men gör man den själv blir priset ungefär en femtedel av butikspriset. Priset på ekologisk hemgjord växtmjölk varierar beroende på råvara – ekologiska havregryn och sojabönor kostar inte så mycket mer än traditionellt odlade, medan ekologisk mandel kostar en mindre förmögenhet. Ändå blir till och med ekologisk mandelmjölk billigare att göra själv än om man köper färdig mandelmjölk i butik.

Hemgjord mjölk är också mycket miljövänligare eftersom man slipper frakta en massa vatten kors och tvärs över världen.

Vilken sort man väljer att göra beror förstås på egna smakpreferenser. Det bästa är att testa olika sorter tills alla i familjen har hittat sin favorit. Mjölken man köper i affären är nästan alltid sötad och ofta smaksatt. Här får man förstås göra som man vill, men en liten nypa havssalt och en matsked råsocker i mjölken lyfter verkligen fram smaken på ett helt annat sätt.

Det är också väldigt gott att röra ner ett kryddmått vaniljpulver i mjölken, men då får man förstås leva med att mjölken har små svarta prickar.

Recept:
Gör din egen växtmjölk

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Hemlagad tofu ger bättre smak och blir betydligt billigare

    Följ Strömsös steg för steg-guide.

    Att göra tofu hemma är som att pyssla med ett långkok. Det tar sin tid men i slutändan får du en tofu med mera smak och bättre konsistens än om du köper den färdig. Ett kilo sojabönor kostar kring tre euro och ger i slutändan fyra till fem stycken tofuostar. Kostnaden blir ungefär hälften av butikspriset. Inte illa.

  • Bygg proffsiga hinder till käpphästloppet

    Det är roligt med minst ett specialhinder.

    Hoppbanan blir lite roligare om man har minst ett riktigt fint hinder. Jim visar tre modeller, som man med lite skicklighet kan bygga själv.

Nyligen publicerat - Strömsö