Hoppa till huvudinnehåll

HS: Journalist bad KKK-mannen ta en flagga i handen

Tre personer under en demonstration mot flyktingar. En person är klädd i Ku Klux Klan-kläder och bär en finsk flagga.
Tre personer under en demonstration mot flyktingar. En person är klädd i Ku Klux Klan-kläder och bär en finsk flagga. Bild: Yle Ku Klux Klan (film),rasism,Lahtis,rasistiska brott

En överraskande brottsmisstanke har uppdagats i utredningen kring den rasistiska demonstrationen vid Hennala flyktingförläggning i Lahtis i höstas.

Enligt Helsingin Sanomat har det under förhören kommit fram att en journalist var inblandad i situationen där en ung man iklädd Ku Klux Klan-kåpa poserar med Finlands flagga i handen.

Polisen uppger enligt HS att en journalist på plats uppmuntrade KKK-mannen att hålla i flaggan medan det togs ett fotografi. Journalisten misstänks för uppvigling till flaggskändning.
Hoppa över Twitterpostning

Enligt förundersökningsledare Jari Kiiskinen hade mannen i kåpa flaggan i sin hand endast en kort stund.

Ett dumt infall fick långtgående följder

Ku Klux Klan-mannen misstänks för att ha skändat Finlands flagga, för olaglig maskering och för offentlig uppmaning till brott.

Den då 19-åriga mannen misstänks däremot inte ha deltagit i stenkastningen eller avfyrandet av fyrverkeripjäser i samband med demonstrationen mot flyktingförläggningen.

Han hade enligt polisen inte på något sätt försökt dölja sin identitet varken före eller efter att bilden togs, och han hade inte heller längre kåpan på sig då bussen med asylsökande anlände till platsen.

KKK-mannen säger att det var ett dumt infall som fick honom att dra på sig dylik utstyrsel. Han hade själv tråcklat ihop ett lakan hemma före demonstrationen.

Krigstraumatiserade asylsökande möttes av hårda smällar

Då gruppen med asylsökande anlände med buss till förläggningen avfyrade 30-40 demonstranter fyrverkeripjäser och kastade stenar mot bussen och mot andra personer som befann sig på platsen.

Aftonbladet om nattens händelser i Lahtis
Aftonbladet om nattens händelser i Lahtis Bild: Yle aftonbladet

Fallet fick stor uppmärksamhet utomlands; nyheten om nattens händelser slogs upp stort i flera länder.

Det har inte klarnat vem som stod bakom avfyrandet av fyrverkeripjäserna som skrämde upp bussens passagerare. Det fanns flera barnfamiljer ombord på bussen.

Förundersökningen i fallet uppges vara på slutrakan.

Läs också