Hoppa till huvudinnehåll

Idag förlåts dina e-postskulder

katt vid dator
Släpp din e-postångest! katt vid dator Bild: imago/imagebroker/ All Over Press laptop

Högen obesvarade mejl har för vana att bli större och större och med den våra samvetskval och ångesten över att svara. Tur att vi idag, den 30 april, firar e-postförlåtelsedagen eller Email Debt Forgiveness Day.

Högtiden kom till för två år sedan då typerna bakom podcasten Reply All insåg att det världsomfattande problemet med obesvarade mejl saknar en lösning. Otaliga besvarade e-postmeddelanden senare kan vi konstatera att det går bra för e-postskuldförlåtelsedagen, trots det monstruösa namnet.

Den 30 april är dagen då du ska passa på att skriva till din gamla kompis, be om ursäkt av ditt ex, höra av dig till dina avlägsna släktingar du oavsiktligt övergett och svara till den där kollegan på jobbet du ignorerat pinsamt länge. Det bästa med det hela är att du kan glömma dina skuldkänslor och din ångest - inga ursäkter eller förklaringar behövs idag för ditt sena svar.

Vad är bättre än en fräsch start på vappen? Skicka det där mejlet och rensa utkastmappen en gång för alla. Du kan dessutom passa på att redan i förväg skicka ett mejl med en ursäkt för de fadäser du antagligen ställer till med idag. Till skillnad från andra högtider behöver du dessutom inte under denna dag sätta pengar på gratulationskort, förutom ifall du vill gratulera dig själv för ett väl utfört jobb. Men förvänta dig inte att få kort av någon annan.

Trots att du inte får kort uppskattar dina nära och bekanta nog att höra från dig. Och en bättre tidpunkt att återställa kontakten med dem finns knappast. Vem vet, kanske råkar du träffa just dem idag. Där ni står med var sin mjöd i handen kan ni kanske ha svårt att hitta på något att säga eftersom du aldrig svarade på det där mejlet. Om du svarar på mejlet nu på förhand kan ni sedan hitta en annan anledning till att stå i obekväm tystnad, exempelvis det faktum att ingendera av er egentligen tycker om mjöd.

E-postskuldförlåtelsedagen handlar inte bara om att be om ursäkt av ditt ex. Den handlar också om vad som är nytt och bra i ditt liv. Du kan komma ut ur skåpet till din familj, berätta om att du ska gifta dig eller att du ska få barn, eller helt enkelt ta tillfället i akt och fråga hur din vän mår. Glöm de förlamande opersonliga sociala medierna, e-post är det näst bästa alternativet efter att träffas personligen.

Sist och slutligen handlar e-postskuldförlåtelsedagen om att vi alla är människor. Vi glömmer, vi blir överväldigade och vi låter saker falla mellan stolarna och skjuter upp saker allt för länge.

Sist och slutligen handlar e-postskuldförlåtelsedagen om att vi alla är människor. Vi glömmer, vi blir överväldigade och vi låter saker falla mellan stolarna och skjuter upp saker allt för länge. För trots de stora teknologiska framgångarna och apparna som ska höja vår dagliga produktivitet finns det ändå bara ett begränsat antal timmar per dygn. Ibland måste man helt enkelt börja om. Så om du idag får e-postmeddelanden av personer du inte hört av på länge, bli inte arg. Skriv dina egna väldigt försenade mejl och säg att du tänker på dem och höjer ett glas mjöd till deras ära i kväll på valborgsmässoafton.

Nyligen publicerat - X3M