Hoppa till huvudinnehåll

"Kungen bör granskas som makthavare"

Kungen på jakt i november 2010
Kungen på jakt i november 2010 Bild: Adam Ihse/ EPA kungen

Medier i Sverige behandlar kungen alldeles för ytligt, anser såväl hovreportern Bengt Hansell som Republikanska föreningens Magnus Simonsson. Kungen själv tycker att medierna förlöjligar honom.

Kung Carl XVI Gustaf av Sverige fyller 70 år på valborgsmässoafton. I SVT:s program Kungen 70 år: Ensamt majestät berättar han att han ofta känt sig förlöjligad av journalister, och att faktakollen är dålig.

- Jag tycker inte att kungen har rätt bild. Tvärtom är medierna i regel väldigt inställsamma när det rapporteras om kungahuset. Det handlar om klädsel och bandklipp, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen. Föreningen med över 10 600 medlemmar jobbar för att avskaffa monarkin i Sverige.

Svartvit bild av Kung Carl XVI Gustaf som barn, i famnen håller han en hund.
Kungen som ung kronprins. Svartvit bild av Kung Carl XVI Gustaf som barn, i famnen håller han en hund. Bild: Kungahuset.se Carl XVI Gustaf,kungligheter,Svenska kungafamiljen,kung carl xvi gustaf

Enligt Simonsson har det skett en förskjutning i rapporteringen kring kungahuset. Tidningar som Svenska Dagbladet hade till exempel tidigare mer seriösa artiklar om kungligheterna.

- Men nu skriver också tidningar som Aftonbladet och Expressen som skvallerpressen, till exempel Svensk Damtidning, gjorde förr, säger han.

Journalister ogillar

Också Bengt Hansell, Ekots hovreporter, är inne på samma linje: den seriösa journalistiken kring kungafamiljens förehavanden uteblir ofta.

- Det är ju allmänt känt att journalistkåren har ett väldigt lågt förtroende för kungafamiljen, det visar mätningar också. Det kanske är därför som rapporteringen blir ytlig, det finns helt enkelt inte intresse. När någon ur familjen till exempel är på ett representationsuppdrag skrivs det högst en liten notis, eller så ställer journalisterna frågor om barnen. Men vid större evenemang så kan hela uppslag ägnas åt kungligheternas klädsel, säger han.

Magnus Simonsson efterlyser å sin sida mera kritisk bevakning av kungahuset. Trots att kungens makt på papper är formell så har han ett stort inflytande.

- Han har ett stort nätverk, han träffar till exempel politiker, journalister och företagsledare. Han borde granskas på samma sätt som politiker och näringslivsföreträdare granskas, säger Simonsson.

”Kära örebroare” och roliga hattar

Vad gäller kungens känsla av att bli förlöjligad känner Bengt Hansell inte igen det.

- Det är kungen upplevelse och den vill jag inte ta ifrån honom. Det kan mycket väl vara så, men det är inget jag känner igen, säger Hansell.

Drottning Silvia och Kung Carl XVI Gustaf med ryggen till står och vinkar ut mot folkmassor.
2013 firade kungen 40 år på tronen. Drottning Silvia och Kung Carl XVI Gustaf med ryggen till står och vinkar ut mot folkmassor. Bild: Alexis Daflos, Kungahuset.se Carl XVI Gustaf,drottning silvia

Det finns ändå incidenter då kungen i viss mån har blivit utskrattad, som då han inledde sitt tal i Arboga med ”kära örebroare”.

- Och så finns det till exempel hemsidor med bilder på kungen i roliga hattar, och humorprogram som gör sketcher. Men det är ju humor och satir, poängterar Hansell.

Republik om 10 år?

I dagsläget bedömer Hansell att monarkin i Sverige mår bra. Det finns åtta personer i tronföljden så grunden för fortsatt monarki är tryggad. Detta trots att stödet för monarki och förtroendet för kungahuset de senaste årtiondena stadigt sjunkit.

- Men i den senaste mätningen så hade förtroendet för kungafamiljen faktiskt för första gången på länge gått uppåt, säger Hansell.

Att republik skulle införas inom en snar framtid ser Hansell inga tecken på.

- Frågan dryftas med jämna mellanrum och utredningar tillsätts. Men till och med de partier som har republik i sina partiprogram röstar ju emot, säger han.

Drottning kommer Victoria Bernadotte aldrig att bli.― Magnus Simonsson

De senaste åren har hovet satsat på att marknadsföra kungafamiljen framför allt genom sociala medier. Familjen har såklart ett intresse av att bibehålla sin popularitet bland folket för att stärka sin ställning och bibehålla makten, säger Magnus Simonsson på Republikanska föreningen. Ändå tror han att monarkin Sveriges dagar är räknade.

- Vi får väl se hur det går. Men drottning kommer Victoria Bernadotte aldrig att bli. Det kan kanske ännu ta tio år, men när stödet för republik växer kommer det också finnas mod för att äntligen avskaffa monarkin. Sådana beslut kan också komma hastigt. Knappast var det någon som tio år innan Berlinmuren föll kunde gissa att den skulle vara borta bara tio år senare.