Hoppa till huvudinnehåll

Mumsiga munkar med traditionellt fett

Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde
Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde Bild: YLE/Strömsö äppelmunkar

Valborg är här! Därför passar det bra att testa i vilket fett man steker de godaste munkarna. Solrosolja, rypsolja eller kokosfett?

Kungskonsumenten har provat på att koka munkar i tre olika fetter. Solrosolja, rypsolja och kokosfett är alla milda till smaken och lämpar sig därför bra till att steka munkar. Till exempel olivolja lämpar sig mindre bra för munkar på grund av sin starka smak.

När man ska steka en omgång munkar behöver man ungefär en liter olja eller ett kilo hårt kokosfett, beroende på storleken på kastrullen som man använder. De fetter som används i testet är så pass förmånliga att man ids steka munkar i dem, medan till exempel kokosoljan, som är en trendprodukt, hade varit avsevärt mycket dyrare att använda.

Testgruppen bestod denna gång av tre marthor, som alla har erfarenhet av att steka munkar: Ulla Jokinen från Domsbys marthor, Anja Simonen från Räckhals marthor och Hilkka Huttunen från Nylands marthor.

Bild: vapaa valborg

Mjuka fetter versus kokos

Traditionellt stekar man munkar i hårt kokosfett. Det här gäller speciellt för munkar, testgruppen kunde inte komma på någon annan rätt som tillreds på samma sätt.

Solros- eller rypsolja finns i de flesta kök. Oljor är mer mångsidiga och kan återanvändas efter munksteket när man vill fritera något annat, som fisk eller räkor.

Traditionellt steks munkar i hårt kokosfett.

Testgruppen tyckte att oljorna var mer praktiska att använda än kokosfettet, som tar tid att smälta och hettas upp. Själv har marthorna redan länge använt olja när de steker munkar - och ännu i stekskedet såg testgruppen ingen orsak att ändra på sina uppfattningar.

Kungskonsumenten testar munkar.
Ulla Jokinen, Anja Simonen och Hilkka Huttunen. Kungskonsumenten testar munkar. Bild: Yle test,Kuningaskuluttaja (Tv)

Smaken bjöd på en överraskning

När munkarna var färdiga blev det dags att bedöma deras smak, utseende och konsistens. För att smakerna skulle vara mer framträdande sockrades munkarna inte. Alla munkar bakades ur samma deg och provsmakningen var ett blindtest, så marthorna visste inte vilken munk de smakade på när.

Det fanns inga radikala skillnader i munkarnas färg eller utseende, alla såg bra ut.

Sedan var det dags att smaka. Först i tur var en munk som hade stekts i solrosolja. Den gillade Ulla Jokinen. De andra tyckte däremot att de kände oljesmaken för starkt. Anja Simonen tyckte att oljan fastnade i tandköttet.

Munken som hade stekts i rypsolja gillade ingen. Den var seg och direkt svår att svälja.

Sist smakade gruppen på munken som stekts i kokosfett och nu blev det annan ton i klockan. Munken hade bra konsistens, den var frasig, god och inte alls flottig.

Munken hade bra konsistens, den var frasig, god och inte alls flottig.

Munken var också den luftigaste, medan rypsoljsmunken var på tok för tät. Det kunde man se när munkarna halverades. Det beror på att det hårda, mättade kokosfettet inte sugs in i munken på samma sätt som de mjuka fetterna - det hävdar åtminstone kokosfettets importör.

Munkar i test hios Kuningaskuluttaja.
Vissa munkar var mycket tätare till konsistensen än andra. Munkar i test hios Kuningaskuluttaja. Bild: Yle test,Kuningaskuluttaja (Tv)

Ändrade vanor

Testgruppen var överraskad. Hilkka Huttunen konstaterade att rypsoljan, som hon alltid hittills hade tyckt att var den bästa stekoljan, nu kom på sista plats. Anja Simonen hade bestämt sig för att ändra på sina vanor och ta i bruk kokosfettet.

(Det gäller att notera att hälsoaspekter beaktades inte i testet, utan utgångsläget var att man steker munkar relativt sällan. Därför har poängen delats ut enbart utgående från smaken.)

Fett Poäng (1-5) Pris per stekning
Kokosfett (Cocos) 3,7 7,70 euro
Solrosolja (Eldorado) 3,3 2,75 euro
Rypsolja (Keiju) 2,7 3,53 euro
Mjöd hör till valborg.
Mjöd hör till valborg. Bild: Yle/Carina Ahlskog Valborg,Strömsö,matrecept,mjöd,strömsö


Här hittar du Strömsös recept på munkdeg!

Fler valborgsrecept:
Munkar med bär och honung
Valborgsmjöd
Svärmors friterade munkar
Sillburk
Tre sorters potatissallad
Gubbröra deluxe
Ämnessidan Mat och Fritid

Virpi Väisänen
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.