Hoppa till huvudinnehåll

Mumsiga munkar med traditionellt fett

Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde
Klassiska munkar med äpple eller blåbär och kaffegrädde Bild: YLE/Strömsö äppelmunkar

Valborg är här! Därför passar det bra att testa i vilket fett man steker de godaste munkarna. Solrosolja, rypsolja eller kokosfett?

Kungskonsumenten har provat på att koka munkar i tre olika fetter. Solrosolja, rypsolja och kokosfett är alla milda till smaken och lämpar sig därför bra till att steka munkar. Till exempel olivolja lämpar sig mindre bra för munkar på grund av sin starka smak.

När man ska steka en omgång munkar behöver man ungefär en liter olja eller ett kilo hårt kokosfett, beroende på storleken på kastrullen som man använder. De fetter som används i testet är så pass förmånliga att man ids steka munkar i dem, medan till exempel kokosoljan, som är en trendprodukt, hade varit avsevärt mycket dyrare att använda.

Testgruppen bestod denna gång av tre marthor, som alla har erfarenhet av att steka munkar: Ulla Jokinen från Domsbys marthor, Anja Simonen från Räckhals marthor och Hilkka Huttunen från Nylands marthor.

Bild: vapaa valborg

Mjuka fetter versus kokos

Traditionellt stekar man munkar i hårt kokosfett. Det här gäller speciellt för munkar, testgruppen kunde inte komma på någon annan rätt som tillreds på samma sätt.

Solros- eller rypsolja finns i de flesta kök. Oljor är mer mångsidiga och kan återanvändas efter munksteket när man vill fritera något annat, som fisk eller räkor.

Traditionellt steks munkar i hårt kokosfett.

Testgruppen tyckte att oljorna var mer praktiska att använda än kokosfettet, som tar tid att smälta och hettas upp. Själv har marthorna redan länge använt olja när de steker munkar - och ännu i stekskedet såg testgruppen ingen orsak att ändra på sina uppfattningar.

Kungskonsumenten testar munkar.
Ulla Jokinen, Anja Simonen och Hilkka Huttunen. Kungskonsumenten testar munkar. Bild: Yle test,Kuningaskuluttaja (Tv)

Smaken bjöd på en överraskning

När munkarna var färdiga blev det dags att bedöma deras smak, utseende och konsistens. För att smakerna skulle vara mer framträdande sockrades munkarna inte. Alla munkar bakades ur samma deg och provsmakningen var ett blindtest, så marthorna visste inte vilken munk de smakade på när.

Det fanns inga radikala skillnader i munkarnas färg eller utseende, alla såg bra ut.

Sedan var det dags att smaka. Först i tur var en munk som hade stekts i solrosolja. Den gillade Ulla Jokinen. De andra tyckte däremot att de kände oljesmaken för starkt. Anja Simonen tyckte att oljan fastnade i tandköttet.

Munken som hade stekts i rypsolja gillade ingen. Den var seg och direkt svår att svälja.

Sist smakade gruppen på munken som stekts i kokosfett och nu blev det annan ton i klockan. Munken hade bra konsistens, den var frasig, god och inte alls flottig.

Munken hade bra konsistens, den var frasig, god och inte alls flottig.

Munken var också den luftigaste, medan rypsoljsmunken var på tok för tät. Det kunde man se när munkarna halverades. Det beror på att det hårda, mättade kokosfettet inte sugs in i munken på samma sätt som de mjuka fetterna - det hävdar åtminstone kokosfettets importör.

Munkar i test hios Kuningaskuluttaja.
Vissa munkar var mycket tätare till konsistensen än andra. Munkar i test hios Kuningaskuluttaja. Bild: Yle test,Kuningaskuluttaja (Tv)

Ändrade vanor

Testgruppen var överraskad. Hilkka Huttunen konstaterade att rypsoljan, som hon alltid hittills hade tyckt att var den bästa stekoljan, nu kom på sista plats. Anja Simonen hade bestämt sig för att ändra på sina vanor och ta i bruk kokosfettet.

(Det gäller att notera att hälsoaspekter beaktades inte i testet, utan utgångsläget var att man steker munkar relativt sällan. Därför har poängen delats ut enbart utgående från smaken.)

Fett Poäng (1-5) Pris per stekning
Kokosfett (Cocos) 3,7 7,70 euro
Solrosolja (Eldorado) 3,3 2,75 euro
Rypsolja (Keiju) 2,7 3,53 euro
Mjöd hör till valborg.
Mjöd hör till valborg. Bild: Yle/Carina Ahlskog Valborg,Strömsö (tv-program),matrecept,mjöd,strömsö


Här hittar du Strömsös recept på munkdeg!

Fler valborgsrecept:
Munkar med bär och honung
Valborgsmjöd
Svärmors friterade munkar
Sillburk
Tre sorters potatissallad
Gubbröra deluxe
Ämnessidan Mat och Fritid

Virpi Väisänen
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.