Hoppa till huvudinnehåll

Sammandrabbningar vid högerpopulistisk partikongress i Stuttgart

Tysk polis har gripit över 400 utanför mässområdet i Stuttgart, där högerpopulistiska Alternativ för Tyskland samlats till partikongress. Det har förekommit sammandrabbningar mellan polis, demonstranter och partimedlemmar.

Omkring 1 000 tungt beväpnade kravallpoliser har eskorterat partimedlemmar till kongresslokalen i mässområdet i Stuttgart, medan hundratals demonstranter bränt bildäck, kastat fyrverkeripjäser och ropat slagord.

- Flyktingar kan stanna, nazister ska försvinna, löd ett av slagorden.

Många av demonstranterna var maskerade och bar på käppar och järnrör. De lyckades blockera en av infarterna till mässområdet en kortare stund.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska polisen ha gripit omkring 400 demonstranter.

Starkt anti-islamiskt parti

Under sin partikongress i Stuttgart väntas Alternativ för Tyskland (AFD) anta ett starkt anti-islamiskt principprogram.

Partiet grundades för bara tre år sen och då var det framför allt ett EU-kritiskt parti. Nu är det invandringen som ligger i fokus och partiet är starkt anti-islamiskt.

AFD:s partiledare Frauke Petry under partikongressen i Stuttgart 30.5.2016
AFD:s partiledare Frauke Petry under partikongressen i Stuttgart AFD:s partiledare Frauke Petry under partikongressen i Stuttgart 30.5.2016 Bild: EPA/MARIJAN MURAT Frauke Petry,afd,partimöten,Stuttgart,Tyskland

I januari sa partiordföranden Frauke Petry i en intervju att polisen i nödfall skulle få skjuta mot flyktingar vid gränsen.

AFD gick starkt framåt i de tre delstatsval som hölls i mars och har nu platser i hälften av Tysklands 16 delstatsparlament. I en del av de senaste opinionsmätningarna har partiet fått upp till 14 procent av väljarnas stöd.