Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen Heliga Valborg!

Vid en brun kakelugn står en byst föreställande en dam från jugendtiden.
Vid en brun kakelugn står en byst föreställande en dam från jugendtiden. Bild: Yle/ Elsa Rinne valborg

Den skira, spirande våren knackar på dörren. Valborg är högtiden då vi berusas av skönhet och känslan av en ny början. Jag smyckade mitt hem med tre olika stilleben för att bjuda Valborg på visit!

En staty av en nunna brevid en gammal bibel.
En staty av en nunna brevid en gammal bibel. Bild: Yle/Elsa Rinne valborg

Heliga Valborg

Heliga Valborg var en engelsk prinsessa som senare blev abbedissa i Heidenheims nunnekloster. Valborg föddes 710 enligt legenden och hennes symboler är en liten glaflaska med olja, en krona och en helig skrift. Hon är skyddshelgon för sjömän och hon bidrar till en god skörd.

I mitt stilleben som hedrar Heliga Valborg, har jag placerat en liten svart staty som föreställer en nunna med en bok i handen. I en gammal apoteksflaska har jag hällt jungfruolivolja. På ett marmorskärbräde står nunnan med oljeflaskan och en gammal, sliten svart Bibel. Runt flaskan har jag knutit ett kors i pärlemor hängandes från ett vardagligt bomullsband i naturvit nyans.

En staty av en nunna brevid en gammal bibel.
En staty av en nunna brevid en gammal bibel. Bild: Yle/Elsa Rinne valborg
En staty av en nunna vid en glasflaska med olja.
En staty av en nunna vid en glasflaska med olja. Bild: Yle/Elsa Rinne valborg

Gustaviansk valborg

Struvor på ett fat i en valborgs-dukning.
Struvor på ett fat i en valborgs-dukning. Bild: Yle/Elsa Rinne struvor

Det vaniljdoftande fågelboet, som kallas struva, härstammar från de fina hemmen från 1700-talet. Struvan är besläktad med klenäter och den är älskad av många. Jag har placerat det mytiska bakverket på en i Paris för hand tillverkad vit porslinstallrik med ett Alexander-huvud.

Det ursprungligt honungsdoftande mjödet har jag hällt i en tillbringare med drag från 1500-talets formspråk med robusta glasbubblor. Ett slitet tennfat får agera som bricka för glasen. I den urgamla, slitna och också av tidigare ägare älskade kopparkannan har jag placerat vita, krispiga papegojtulpaner i fransk stil. Hela rummet doftar av vår!

Struvor på ett vitt fat.
Struvor på ett vitt fat. Bild: Yle/Elsa Rinne struvor
Tulpaner i en gammal kanna av mässing.
Tulpaner i en gammal kanna av mässing. Bild: Yle/Elsa Rinne valborg

Jugend-Malvas valborg

Vid en brun kakelugn står en byst föreställande en dam från jugendtiden.
Vid en brun kakelugn står en byst föreställande en dam från jugendtiden. Bild: Yle/ Elsa Rinne valborg

När jag besökte champagnestaden Reims upplevde jag en uppsluppen glädje som har sina luftiga rötter i 1800-talets Frankrike. Min jugendstaty föreställer en mystisk jugendskönhet. Jag har döpt henne till Malva. Inför valborg har jag lyft henne på den chokladfärgade kakelugnen i mitt vardgasrum. Hon har fått sällskap av en rysk, för hand målad rund vas. De slingrande blommorna förför betraktaren in i jugendstilens undermedvetna bottnar.

De gyllengula champagnebubblorna luftas i belgiska kristallglas med ingraverade blommönster. I den antika kristallvasen, som har en fransk lilja i silverfoten stoltserar en vit nejlika med röd kant. Glad valborg, låt er förföras av den sprudlande vårkraften, viriditas!

En ljusröd nejlika och två glas med champagne.
En ljusröd nejlika och två glas med champagne. Bild: Yle/Elsa Rinne champagne
Två vaser från jugendtiden.
Två vaser från jugendtiden. Bild: Yle/Elsa Rinne jugendstil

Läs också