Hoppa till huvudinnehåll

Åkrarna i Östnyland torde fyllas av traktorer till morsdag

Arkivbild. Bild: YLE/Monica Forssell daniel lindroth

Det är morsdag på söndag, vilket betyder att det småningom börjar bli dags för jordbrukarna att ge sig ut på åkrarna. I år ser vårbruket ut att kunna börja i tid, säger Anders Rosengren i Borgå.

I Jackarby i sydöstra Borgå höll jordbrukare Anders Rosengren på med att sortera utsädet i fredags.

Utsäde på traktorskopa
Utsäde på traktorskopa Bild: Yle/Fredrika Sundén utsäde,traktorskopa,traktorer,jordbruk

– Det såg ut som om vi skulle komma ut tidigt men nu har det kommit mycket vatten, så det dröjer nog till den normala tiden, alltså morsdagen, innan vi kommer i gång med vårbruket, säger Rosengren.

Vintern gynnade jordbruket

Vintern var väldigt bra, i och med att det bildades tjäle i jorden. Tjälen gör jorden att jorden blir mör och får en bra struktur, vilket gör att den smulas sönder mycket bättre vid vårbruket.

– Kanske de här stora regnen ännu inte har förstört strukturen, hoppas jag.

Borgåbonde
Anders Rosengren. Borgåbonde Bild: Yle/Fredrika Sundén anders rosengren

Hurdant borde vädret vara för att jordbrukarna faktiskt ska komma ut på åkrarna till morsdagen?

Soligt och varmt, säger Rosengren. Men han konstaterar att det inte är så farligt om jordbrukarna tvingas börja lite senare.

– Huvudsaken är att vi får vara där i lugn och ro när vi väl kommer ut, så att det inte kommer regn som brister av vårbruket.

Sent vårbruk i fjol

I fjol började en del jordbrukare så i april. Sedan regnade det i tre, fyra veckor, vilket gjorde att jordbrukarna kunde fortsätta jobba först i slutet av maj och början av juni.

– Vårbruket blev rätt sent i fjol, men till all tur var hösten varm och fin. Det räddade mycket.

Traktor och tork
Traktor och tork Bild: Yle/Fredrika Sundén jordbrukare,tork,traktorer

I år ska Rosengren odla traditionellt: vete och naturvårdsåkrar. En nyhet för i år är att han ska pröva på att odla kummin på tio hektar åker.

Ungefär femtio procent av världens kummin produceras i Finland.

– Vi har korta nätter och långa dagar så vi får aromrik kummin som bagare och alla i världen tycker om.

Han konstaterar att han ville pröva på något nytt och att han därför valde kummin.

– Jag har hört några som har odlat kummin och lyckats bra, och jag blev lite avundsjuk så jag tänkte att jag också ska pröva och få nya utmaningar samtidigt, säger Anders Rosengren.

Läs också