Hoppa till huvudinnehåll

Krisdrabbade Venezuela ruckade på klockorna

Venezuelas president Nicolas Maduro.
President Nicolas Maduro får allt hårdare kritik. Venezuelas president Nicolas Maduro. Bild: EPA/MIRAFLORES Nicolas Maduro,Venezuela

Klockorna i Venezuela ställdes fram en halv timme i natt för att landet ska spara energi.

Det var president Nicolás Maduro som beslöt om tidsförskjutningen som ett led i försöken att klara av den svåra bristen på elektricitet som drabbat landet.

Enligt regeringen belastas elnätet speciellt mycket av belysning under kvällarna. Tidsförskjutningen gör att mörkret faller lite senare.

Regeringen har tidigare infört tvådagars arbetsvecka för de offentligt anställda, kortare skolvecka och begränsat öppettiderna för köpcentra.

Dessutom bryts strömmen på olika håll under vissa perioder enligt bestämda tidtabeller.

Oppositionen försöker avsätta presidenten

President Maduro har sagt att elbristen beror på torkan som gjort att vattennivån i dammarna vid vattenkraftverken sjunkit.

Maduros kritiker anser att elbristen beror på dålig administration.

Venezuela har stora oljetillgångar men är mitt i en svår ekonomisk kris på grund av att världsmarknadspriset på olja sjunkit.

Det råder brist på både basvaror och mat.

Enligt Maduro är det landets ekonomiska elit som i samarbete med USA drivit in landet i kris för att störta den socialistiska regeringen.

Oppositionen anser att krisen beror på att regeringen är inkompetent och samlar in namn för att kunna ordna en folkomröstning om att avsätta presidenten.

Läs också