Hoppa till huvudinnehåll

Löfven vill skapa tusentals enklare jobb

De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.
De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Bild: EPA/CLAUDIO BRESCIANI stefan löfven

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har presenterat ett förslag om att skapa så kallade beredskapsjobb för att få fler personer in i arbetslivet.

Det är fråga om 5 000 jobb med enklare uppgifter avsedda i första hand för personer som nyligen anlänt till Sverige, rapporterar svenska medier.

Statliga myndigheter får i uppdrag till 2020 att hitta samhällsnyttiga arbetsuppgifter som ingen utför, uppger Sveriges radio.

I klartext är det fråga om statliga jobb för äldre, ringa utbildade invandrare, formulerar Dagens Nyheter saken.

Löfven sade vid sin presskonferens i Göteborg att han hoppas att också andra arbetsgivare följer exemplet.

Finns väldigt få okvalificerade arbeten

Bakgrunden är enligt Löfven att Sverige utmärker sig i EU genom just den extremt låga andelen okvalificerade arbeten.

– Det finns en mängd viktiga arbetsuppgifter inom de statliga myndigheterna som i dag inte utförs, säger Löfven.

Enligt honom är det fråga om viktiga uppgifter som exempelvis att skanna in dokument, märka ut vandringsleder eller rensa stränder.

I sin ledare välkomnar DN förslaget om beredskapsarbeten.

Enligt DN är det bra att man äntligen inser att "alla kompetensluckor inte kan kunskapslyftas bort" - samtidigt som ledarskribenten anser att det alltid rubbar den sunda arbetsmarknadsdynamiken då man subventionerar sådana arbeten som ändå måste utföras.

För ett beredskapsjobb, som får pågå i högst två år, ska den anställda få avtalsenlig lön och villkor enligt kollektivavtal.

 • Nico Rönnberg inför Champions League-lottningen: "Man vill gärna ha en blandning: riktigt bra lag och lag som man på pappret har en chans mot"

  Cocks får i höst spela handboll på internationell toppnivå.

  Riihimäkilaget Cocks får i höst spela handboll på internationell toppnivå. Om en vecka lottas grupperna i Wien och i september uppfylls en dröm för Cocksspelaren Nico Rönnberg. Tittar man på lagen så håller de sämre lagen i Champions League samma nivå som lag som vi redan har mött i EHF-cupen, säger han till Yle Sporten.

 • Krämig rågstuvning

  Använd råg som ett inhemskt alternativ till ris.

  Vi borde använda mera av våra inhemska sädesslag som ersättning för till exempel ris. Rågstuvningen går att använda som tillägg till det mesta och är mättande.

 • Gör den smakrikaste grönsaksbuljongen själv

  Grönsaksbuljong används som bas i många rätter.

  Grönsaksbuljong är enkelt att göra och den blir absolut mest smakrik när man gör den själv. Grönsaksbuljong används som bas i många rätter och vår buljong är också både god och hälsosam att dricka som den är.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes