Hoppa till huvudinnehåll

Löfven vill skapa tusentals enklare jobb

De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.
De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Bild: EPA/CLAUDIO BRESCIANI stefan löfven

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) har presenterat ett förslag om att skapa så kallade beredskapsjobb för att få fler personer in i arbetslivet.

Det är fråga om 5 000 jobb med enklare uppgifter avsedda i första hand för personer som nyligen anlänt till Sverige, rapporterar svenska medier.

Statliga myndigheter får i uppdrag till 2020 att hitta samhällsnyttiga arbetsuppgifter som ingen utför, uppger Sveriges radio.

I klartext är det fråga om statliga jobb för äldre, ringa utbildade invandrare, formulerar Dagens Nyheter saken.

Löfven sade vid sin presskonferens i Göteborg att han hoppas att också andra arbetsgivare följer exemplet.

Finns väldigt få okvalificerade arbeten

Bakgrunden är enligt Löfven att Sverige utmärker sig i EU genom just den extremt låga andelen okvalificerade arbeten.

– Det finns en mängd viktiga arbetsuppgifter inom de statliga myndigheterna som i dag inte utförs, säger Löfven.

Enligt honom är det fråga om viktiga uppgifter som exempelvis att skanna in dokument, märka ut vandringsleder eller rensa stränder.

I sin ledare välkomnar DN förslaget om beredskapsarbeten.

Enligt DN är det bra att man äntligen inser att "alla kompetensluckor inte kan kunskapslyftas bort" - samtidigt som ledarskribenten anser att det alltid rubbar den sunda arbetsmarknadsdynamiken då man subventionerar sådana arbeten som ändå måste utföras.

För ett beredskapsjobb, som får pågå i högst två år, ska den anställda få avtalsenlig lön och villkor enligt kollektivavtal.

 • Putin i Finland: "USA:s sanktioner bryter mot internationell rätt"

  Presidenterna träffades i Nyslott.

  Säkerheten på Östersjön, miljöfrågor och handel fanns på bordet när Rysslands president Vladimir Putin träffade president Sauli Niinistö under dagens arbetsresa till Nyslott. Putin kommenterade också USA:s planerade sanktioner mot Ryssland.

 • Winellska skolans paviljonger försenas

  Den mögelskadade Winellska skolan får vänta på baracker.

  Paviljongerna för eleverna i Winellska skolan i Kyrkslätt försenas. I stället hyses barnen in i tillfälliga rum. Föräldrar och lärare väntar på information av kommunen.

 • Kokkotyö flyttar i Karleby

  Stiftelsen vill komma närmare kunderna.

  Kokkotyöstiftelsen flyttar med sin butiksverksamhet närmare centrum i Karleby. De verksamheter som bedrivits vid Hammargränd flyttar till Karlebygatan i augusti och den nya butiken öppnar i början av september.

 • Rusning till stränderna - nästan inga alger i Östnyland

  I Sibbo var det fullt vid Molnträsk simstrand i torsdags.

  I juli har sandstränderna börjat fyllas efter en långsam och kall start på sommaren. Vid Molnträsk simstrand har man klarat sig undan de blågröna algerna och på torsdagen var det smockfullt.

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Utrikes