Hoppa till huvudinnehåll

Över 80 migranter saknas utanför Libyens kust

Människor stiger av ett fartyg i Lampedusa efter en räddningsoperation 18.4.2016
Människor stiger av ett fartyg i Lampedusa efter en räddningsoperation 18.4.2016 Människor stiger av ett fartyg i Lampedusa efter en räddningsoperation 18.4.2016 Bild: EPA/ELIO DESIDERIO Lampedusa,migranter,flyktingar,räddningsverksamhet,Italien,Libyen

Minst 84 migranter saknas fortfarande efter att en gummibåt kapsejsade åtta kilometer utanför Libyens kust på fredagen. Det uppger Internationella organisationen för migration (IOM).

Den italienska kustbevakningen fick ett samtal per satellittelefon sent på fredag kväll om de nödställda i gummibåten åtta kilometer utanför den libyska staden Sabratha.

Ett italienskt handelsfartyg tog en omväg för att hjälpa migranterna och lyckades rädda 26 personer. De fördes sedan med kustbevakningens fartyg till den italienska ön Lampedusa.

De överlevande berättade för IOM-representanter på Lampedusa att det funnits åtminstone 110 människor från olika västafrikanska länder ombord på båten innan den började ta in vatten.

Merparten av de ungefär 27 000 människor som tagit sig över Medelhavet från Libyen till Italien i år har kommit från Nigeria, Gambia och Senegal.

Italien vill ha "hotspots" till havs

Eftersom flyktvägen från Turkiet till Grekland just nu har täppts till oroar sig Italien för att allt större grupper asylsökande och migranter kommer att försöka ta rutten över Medelhavet från Libyen till Italien.

Exempelvis Sveriges radio rapporterade på lördagen att den italienske inrikesministern Angelino Alfano därför har föreslagit att kontrollen av människor ska kunna ske redan till havs.

Alfano har uttryckt oro för att Italien under de kommande månaderna ska hamna i samma situation som Grekland, där ungefär 55 000 flyktingar och migranter nu är strandade då vägen norrut i Europa har stängts.

Alfano har föreslagit att migranter ska kunna fotograferas och identifieras redan till havs och genast skickas tillbaka.

Det skulle alltså medföra en helt ny typ av flytande "hotspots" närmare Libyens kust. Enligt kritiker skulle de här kontrollerna genomföras helt utan insyn och risken för rättsosäkerhet skulle vara överhängande.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes