Hoppa till huvudinnehåll

Förslaget: ge tränarna möjlighet att utmana domslut

Domare i ishockeyligan.
Domarna ser inte allting, tycker spelarförbundet. Domare i ishockeyligan. Bild: All Over Press tävlingsdomare,domare,Ishockeydomare

Ishockeyligans spelarförbund vill göra en stor förnyelse i regelboken. Redan nästa säsong kan det bli möjligt för tränarna att utmana domslut.

Principen är att ifall laget upplever att domarna gjort en miss så har tränaren chans att utmana och kräva en videogranskning på den oklara situationen.

Den här förnyelsen föreslår spelarförbundets ordförande Sinuhe Wallinheimo att ligan skulle ta i bruk redan nästa säsong, men går inte in på exakt hurudana situationer som skulle vara möjliga att utmana.

– Under slutspelet fanns det några situationer som man skulle ha kunnat undvika genom att granskat situationen från band, sade Wallinheimo till Yle Urheilu.

Det var framförallt Tapparas segermål i den femte finalmatchen mot HIFK som väckte heta känslor bland helsingforsarna. Tappara spelade en stund med sex spelare på isen men domarna visslade inte för felaktigt byte.

– Det finns redan kameror i varje hörn. Jag tror att man skulle kunna ordna det här med den tekniken vi redan har till vårt förfogande, menar Wallinheimo.

I NHL har tränarna möjlighet att utmana efter två olika situationer som lett till mål: en eventuell offside och interference på målvakten. Utvisningar och andra oklarheter är i alla fall ännu inte möjliga att utmana.