Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad följer inte reglerna för tandvården – kan straffas med böter

Tandvård
Tandvård Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio webbdoktorn

Köerna till mun- och tandvården i Jakobstad är för långa och motsvarar inte den lagstadgade nivån. Nu har regionförvaltningsverket beordrat staden att rätta till bristerna.

Väntetiderna för icke-brådskande mun- och tandvård i alla social- och hälsovårdsverkets fyra kommuner (Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby) är längre än det lagstadgade sex månader.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beordrat staden att rätta till situationen före oktober annars riskerar staden ett vite på 200 000 euro. I Jakobstad är man medvetna om problemet och har börjat rätta till bristerna.

- Vi har ökat på köptjänsterna och effektiverat de egna arbetsprocesserna. Vi försöker åtgärda problemet på det här sättet och få bukt på köerna. Det här har vi även meddelat regionförvaltningsverket, säger social- och hälsovårdsdirektören Pia Vähäkangas.

I februari 2016 hade 490 stycken patienter i Jakobstadsregionen fått stå i kö längre än sex månader. En månad senare hade antalet ökat med ytterligare 100.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten