Hoppa till huvudinnehåll

För- och nackdelar med mediciner

bild för sluta panta
bild för sluta panta Bild: sluta panta sluta panta

Vid vården av svårare former av psykisk ohälsa används även mediciner. Den största patientgruppen jag som vuxenpsykiater (mina patienter är alla minst 18 år gamla) i öppenvården träffar är olika former av ångest- och depressionspatienter. Om symptomen är medelsvåra eller svåra, dvs klart försämrar ens funktionsförmåga används ofta mediciner.

Depressionsmediciner finns av en mängd olika slag, men den vanligaste gruppen är s.k SSRI:s (serotonin återupptagningshämmare) som påverkar serotonin balansen i hjärnan. De har rätt lite biverkningar men hjälper inte alla ( ca 50-65%) av patienter får hjälp av dessa. Om medicinen inte hjälper, byter man den mot någon annan och hoppas på att den hjälper bättre. Tyvärr vet vi rätt lite om vilka mediciner som passar vem i förväg, utan man måste söka sig fram.

Det finns även depressionsmediciner som inte alls påverkar vårt serotoninsystem, utan helt andra signalsubstanser som dopamin, noradrenalin, melatonin och många andra system i hjärnan. Depressions mediciner används även vid behandling av ångeststörningar som panikstörning, social fobi eller tvångssyndrom.

För att få hjälp genast för svårare ångest används även lugnande medel ibland. Problemen med dem är att man kan bli beroende av dem, och därför är det bra om man bara tar dem då det är riktigt illa. Farmakologiskt kallas de för benzodiazepiner, och hit hör mediciner som på apoteket heter t.ex opamox, temesta eller diapam. De används även ibland som sömnmediciner.

Vid behandling av ADHD används helt andra mediciner än ovan. Många av dem är sk. Stimulantia och förbättrar koncentrationen. Inte heller de hjälper alltid.
Vid vård av riktigt svår ångest eller psykotiska symptom används psykos mediciner. Det finns väldigt olika former av dessa och många av dem används även vid det som kallas bipolär störning (kallades förut för manisk-depressiv störning).

Ofta då man mår dåligt kan man få problem med sömnen. Det bästa är att försöka fundera över vad man kan göra för att förbättra möjligheterna för sömn utan medicin men ibland kan man behöva hjälp av mediciner. Ofta används små doser av sådana depressionsmediciner som har en bra inverkan på sömnen som t.ex mirtazapin, doxepin och t.ex ”gamla tidens” antihistaminer som Atarax. Alla mediciner har dock någon form av biverkningar.
Det finns ytterligare en mängd olika grupper av mediciner som används, men det blir för detaljerat att räkna upp dem alla.

Sammanfattningsvis vill jag säga, att det bra att medicinerna finns för de kan ibland vara av avgörande hjälp men de kan aldrig vara den enda behandlingen vid psykisk ohälsa.

Om du vill diskutera fördelar och nackdelar med att äta mediciner så finns jag på Sluta Panta chatten mellan 19-22 den 2 och 3 maj.

Tove Hertzberg, psykiater

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.