Hoppa till huvudinnehåll

Platsbråk bland politiker på Kimitoön – igen

Kimitoöns kommunfullmäktige röstar om andra viceordförande.
Kimitoöns kommunfullmäktige röstar om andra viceordförande. Bild: Yle/Monica Forssell Kimitoön (kommun),kimitoöns fullmäktige

Kimitoöns kommunfullmäktige måste rösta om vem som skulle ersätta Fredrik Laurén (Sfp) som andra viceordförande i Kimitoöns kommunfullmäktige på måndag.

Laurén valdes vid årsskiftet in i Kimitoöns kommunstyrelse och ville av personliga skäl nu hoppa av posten som andra viceordförande.

Svenska folkpartiet föreslog att partikamraten Kristian Lindroos skulle ta över posten men Rune Friman från Fri samverkan föreslog socialdemokraten Bo Vilander. Frimans förslag fick understöd av Esko Antikainen (Vänsterförbundet).

- Ingen i kommunstyrelsen och ingen i presidiet är Västanfjärdsbo så jag tyckte det skulle ha varit en fullträff om Bo Vilander, Västanfjärdsbo och socialdemokrat, skulle ha valts in, förklarade Rune Friman efter mötet.

Kimitoöns kommunfullmäktige leds av Inger Wretdal (Sfp). Rune Friman (Fs) är första viceordförande och tredje vice ordförande är Jorma Leppänen (Sdp).

Gammalt bråk i bakgrunden

I början av året, då Fri samverkans styrelseledamot Martti Murto lämnade sin post i kommunstyrelsen ville Fri samverkan ersätta Murto med Rune Friman men Svenska folkpartiet föreslog då Fredrik Laurén och vann omröstningen i fullmäktige.

Svenska folkpartiet förlorade å sin sida en plats åt Fri samverkan i kommunstyrelsen då styrelsens sammansättning sågs över 2015. Den gången röstade en knapp majoritet av ledamöterna på Fri samverkans representant, Martti Murto.

”Fri samverkan sår oenighet och kaos”

Att det med Bo Vilander som andra vice ordförande skulle ha funnits två socialdemokrater i presidiet, trots att socialdemokraterna bara har 4 av 27 platser i kommunfullmäktige, tycker Rune Friman inte att skulle ha varit problematiskt.

- Jag är tveksam till om det finns en socialdemokrat i presidiet från tidigare. När vi valde presidiet hade Sdp inga förslag, säger Friman.

Ingmar Forne (Sdp) bad genast om ordet efter att Rune Friman föreslagit hans partikamrat Bo Vilander får posten som andra viceordförande och sa att Fri samverkan sår oenighet och kaos samt att Fri samverkan är en odemokratisk gruppering.

- Problemet med att föreslå en socialdemokrat till, för vi har ju faktiskt en socialdemokrat redan i presidiet, är det skulle ha gett vårt parti en överrepresentation, förklarade Ingmar Forne efteråt.

Det är, enligt Forne, kutym att inte byta parti vid fyllnadsval, men enligt Friman handlar det om att välja den bäst lämpade personen.

- Det handlar om demokrati. Vi visade att man också kan föreslå en person från en annan grupp för att den personen passar bättre in. Inte behöver Svenska folkpartiet köra över allt, säger Friman.

Bo Vilander (Sdp) konstaterade efter mötet att han verkar ha ett visst förtroende bland ledamöterna. Det faktum att partikamraten Ingmar Forne inte backade upp honom ville han inte kommentera.

Valet avgjordes med slutna sedlar och rösterna föll 17 – 10 till Kristian Lindroos (Sfp) fördel.

3.5 kl 6.25: I den sista meningen hade några ord fallit bort. Meningen nu kompletterad med till Kristian Lindroos (Sfp) fördel.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland