Hoppa till huvudinnehåll

”Pluppen” berättar hur länge barnet är på dagiset

Barnens närvarotider mäts med en blupp.
Barnens närvarotider i daghemmet mäts med en plupp. Barnens närvarotider mäts med en blupp. Bild: Yle/ Bubi Asplund Västnyland,Sjundeå,daghem,trolldalens daghem i sjundeå

Familjedagvårdarna och daghemmet Trolldalen i Sjundeå har under april testat ett nytt mätsystem som berättar hur många timmar barnen är på dagis. Från och med måndag (2.5) tas mätsystemet i bruk hos alla familjedagvårdare och i alla daghem i kommunen.

Från och med i dag tas mätsystemet i bruk i alla daghem och hos alla familjedagvårdare i kommunen. Själva mätverktyget är ett slags klockkort i en modernare variant.

Varje förälder har en tagg, eller en ”plupp” som man valt att kalla den i daghemmet Trolldalen. Taggen ska avläsas på en smarttelefon som personalen i daghemmen har.

Mette Nyberg, som är ansvarig barnträdgårdslärare, berättar att systemet testas nu. Hon säger att både föräldrar och personal i daghemmet Trolldalens har tagit emot det nya mätsystemet positivt.

- Föräldrarna hade förstås en del frågor i början, men vi har försökt hitta svar på allt. Det här var ju nytt för oss också.

Många fördelar

Nyberg ser många fördelar med systemet.

- Jag tror föräldrarna förstår att det här systemet på sikt leder till någonting gott också för dem. Nu är det mest vi som jobbar inom dagvården som har nytta av mätsystemet.

Vi har mera tid för barnen eftersom vi inte behöver sitta och skriva upp när barnen kommer och går. Också de på bildningskansliet som skriver ut räkningarna har nytta av systemet, säger Nyberg.

- På fakturorna kommer det inte att synas förrän någon gång under 2017. Då betalar ju föräldrarna för de faktiska timmar barnen är på dagis.

Tack vare det här systemet har vi bättre kontakt med föräldrarna. Nu går vi varje morgon och varje eftermiddag fram till föräldern som har taggen, säger Nyberg.

- Tidigare har det ju varit så, att vi många gånger bara vinkar till föräldrarna i dörren och inte egentligen pratar med dem.

Blev först paff

Anna Lönnblad som har två barn i daghemmet Trolldalen tycker det nya systemet fungerar bra.

- Först blev jag lite paff, men sedan konstaterade jag att det är ett riktigt bra system.

Dagisbarnet Ella Lönnblad i mamma Anna Lönnblads famn.
Anna Lönnblad med dottern Moa, maskeraddagen till ära utklädd till prinsessa. Dagisbarnet Ella Lönnblad i mamma Anna Lönnblads famn. Bild: Yle/ Bubi Asplund Västnyland,Sjundeå,daghem,lönnblad ella,Dagisbarn

Lönnblad jobbar inom dagvården och vet att föräldrarna inte alltid följer med så noggrant vilken tid barnet ska lämnas eller hämtas på dagis.

- Det här stöder kanske föräldrarna att bättre följa de tider som står i kontraktet.

Kan påverka avgifterna

Som förälder hoppas hon att det nya mätsystemet kan påverka dagisavgifterna.

- Jag tror ändå att det inte påverkar våra avgifter, för vi har ganska långa dagar för våra barn, säger Anna Lönnblad.

Varje familj får två taggar. Anna Lönnblad har sin tagg i sin nyckelknippe. Hon ser inga nackdelar med att använda taggen.

- Det tar en så kort stund att visa upp den.

Barnen i familjen Lönnblad är ivriga, eftersom de får ”stämpla in och ut”.

”Mera tid för barnen”

Ove Öhman har ett barn i daghemmet Trolldalen. Han tycker det nya mätsystemet är bra.

- Det som underlättar och sker per automatik är positivt. Och om det minskar på administrationen och de därför kan spendera mera tid med barnen så är det bara bra.

Moa och Ove Öhman i Trolldalens daghem i Sjundeå.
Ove Öhman tillsammans med dottern Moa Öhman. Hon var utklädd till prinsessa. Moa och Ove Öhman i Trolldalens daghem i Sjundeå. Bild: Yle/ Bubi Asplund Västnyland,Sjundeå,dagvård,trolldalens daghem i sjundeå,Dagisbarn

Vi har två sådana här taggar. Det är mamma, farmor och jag som hämtar barnet, så vi måste alltid se till att den som hämtar har en tagg, säger Öhman.

Han tror inte att det nya mätsystemet av barnets närvaro på daghemmet medför någon ekonomisk fördel för familjen.

Om man glömmer taggen

Anna Lönnblad säger att det enda negativa hon kommer på gällande det nya systemet är om någon mer eller mindre akut måste hämta barnet från daghemmet.

- Den personen har ju ingen tagg så hur man gör då vet jag inte, säger Lönnblad.

Mette Nyberg säger att det har hänt att någon annan person än den som har brickan eller taggen har hämtat något barn från daghemmet.

- Vi har sagt till dem att vi får det fixat i efterhand, men visst vill vi att den som hämtar barnet ska ha taggen med sig.

Vi har ett back up-system eftersom föräldrarna också kan glömma taggen efter sig, säger Mette Nyberg.

- Det händer inte särskilt ofta att någon glömmer taggen.

Lojo haft systemet i många år

Barnträdgårdsläraren Mette Nyberg rekommenderar systemet också för daghem i andra kommuner.

- Det blir mera exakt. Vi vet när barnen kommer och när de går hem. Det är till stor nytta för dem som skickar ut papper och info till föräldrarna.

Mette Nyberg är ansvarig barnträdgårdslärare i Trolldalens daghem i Sjundeå.
Mette Nyberg är ansvarig barnträdgårdslärare. Mette Nyberg är ansvarig barnträdgårdslärare i Trolldalens daghem i Sjundeå. Bild: Yle/ Bubi Asplund Västnyland,Sjundeå,daghem,barnträdgårdslärare,klockkort

Systemet har tagits i bruk i ett femtiotal kommuner i landet. Lojo har tillämpat mätsystemet redan många år.

I Raseborg har systemet tagits i bruk inom familjedagvården, men ännu inte i daghemmen. Det är fortfarande öppet när systemet tas i bruk i daghemmen i Raseborg.

I Hangö funderar man ännu och väntar på ett förmånligare och lättare system.

Det här mätsystemet, Pro Consona Mukana, används för att det är lätt att räkna dagarna då barnen är på dagis. Att hålla reda på antalet timmar varje barn är på dagis under en vecka är svårare.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland