Hoppa till huvudinnehåll

TTIP-förhandlingar: ”USA ute för att luckra upp europeiska regler”

Jorgo Riss, direktör för Greepeace EU talar om de dokument Greenpeace kommit över.
Greenpeace EU-chef Jorgo Riss presenterar de läckta TTIP-dokumenten. Jorgo Riss, direktör för Greepeace EU talar om de dokument Greenpeace kommit över. Bild: EPA/LAURENT DUBRULE TTIP,Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar,Greenpeace

Lantbruksprodukter från USA i utbyte mot att EU-länderna lättare ska kunna exportera sina bilar. Dokument som miljöorganisationen Greenpeace har kommit över visar att USA sätter EU under press på ett sätt som få har kunnat föreställa sig. Dokumenten som presenterades idag erbjuder en första bredare insyn i de hemliga förhandlingarna.

Närmare en miljard mänskor är direkt berörda av det planerade frihandelsavtalet, men trots det har vi ingen insyn i förhandlingarna, motiverar Stefan Krug på tyska Greenpeace beslutet att offentliggöra dokumenten.

Dokumenten har man fått av en person med insyn i förhandlingarna och dokumentens äkthet har kontrollerats i samarbete med tyska medier, däribland tidningen Süddeutsche Zeitung.

Vid Brandenburger Tor i centrala Berlin har man nu öppnat en läsesal, där vem som helst kan ta en titt i dokumenten. Nederländska Greenpeace har också publicerat alla dokument på nätet.

Bilindustri mot jordbruk

I förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP har amerikanerna identifierat bilindustrin som den punkt där man kan sätta press på EU, framgår av Greenpeacedokumenten.

Ifjol exporterade Europa omkring en miljon bilar till USA och om tullavgifter och övriga handelshinder faller bort räknar man med att exporten kommer att öka märkbart.

Av dokumenten framgår att USA i förhandlingarna direkt har kopplat ihop bilar och lantbruk; ett närmande gällande bildelar är möjligt, endast om Europa kommer emot gällande lantbruksprodukter, heter det bland annat.

Enligt konsumentskyddsmyndigheter i Tyskland är det här ett klart bevis för att den amerikanska lantbrukslobbyn, försöker få hela sitt produktsortiment in på den europeiska marknaden, det vill säga också de genmanipulerade livsmedlen.

– I pappren nämns förstås inte genmanipulerade livsmedel specifikt, men däremot står det helt klart att USA är ute efter att luckra upp vårt europeiska regelverk. Där vi har en rätt så låg tröskel för att förbjuda eventuellt skadliga ämnen och produkter, vill USA att deras betydligt mer tillåtande regler ska gälla, säger Jürgen Knirsch som är handelsexpert vid Greenpeace.

Så nämner Süddeutsche Zeitung till exempel reglerna för kemikalier i kosmetiska produkter. Då EU förbjuder över 1300 kemiska substanser, är endast ett tiotal förbjudna i USA.

Obama: ”Förbättrar standarder”

Greenpeace är alltså inne på en helt annan linje än till exempel USA:s president Barack Obama, då han i förra veckan besökte Tyskland och gjorde reklam för avtalet.

– Jag vill göra en sak helt klar för alla. TTIP kommer inte att försämra några standarder. I stället kommer arbetsskyddet, konsumentskyddet och miljöskyddet att förbättras, sade Obama.

– Det finns inget i de här förhandlingsdokumenten som skulle peka på att något skulle bli bättre. Det är snarare tvärtom, säger Jürgen Knirsch.

De nu offentliggjorda dokumenten kommer knappast att göra TTIP populärare bland allmänheten i Europa.

Stort missnöje i Tyskland

Inför Obamas besök i Hannover i förra veckan protesterade omkring 30 000 mänskor mot avtalet. Enligt opinionsmätningar har motståndet hela tiden ökat och redan före de här dokumenten läckte ut, sade över hälften av tyskarna nej till TTIP.

Obama skulle gärna se att avtalet står fast innan han lämnar presidentposten om tio månader, men att det verkligen blir så är det få som längre tror på. Pappren som Greenpeace presenterar visar att förhandlingarna redan nu går trögt och utgående från de politiska reaktionerna i Tyskland idag, så kommer förhandlingarna knappast heller att försnabbas.

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater stöder fortfarande avtalet och flera ledande kristdemokrater konstaterar att pappren inte avslöjar annat än den amerikanska förhandlingspositionen och det vad amerikanerna vill ha är inte det samma som vad de kommer att få.

De bayerska kristdemokraterna, som sitter på jordbruksministerposten, hotar ändå idag med att stoppa TTIP om inte konsusmentskydd och transparens börjar tas i beaktande i förhandlingarna.

Från oppositionshåll, det vill säga från de gröna och vänsterpartiet Die Linke, säger man att dagens avslöjanden egentligen bara bekräftar det man redan länge har misstänkt.