Hoppa till huvudinnehåll

Upptäck Kimitoön - till fots

Senatsberget i Dalsbruk.
En av Kimitoöns utmärkta vandringsleder finns i Dalsbruk. Rutten går upp på Senatsberget därifrån vandraren har fin utsikt över Bruksfjärden.. Senatsberget i Dalsbruk. Bild: Yle/Monica Forssell Kimitoön (kommun),senatsberget,Dalsbruk

Kimitoön rustar upp vandringsleder. På ön och i skärgården finns kilometervis av stigar och små vägar som lämpar sig för vandring.

I år marknadsför kommunen femton olika utmärkta rutter. Stigarna har försetts med skyltar och olika färger för att besökarna inte ska tappa bort sig.

Skylt i Dalsbruk.
Skylt i Dalsbruk. Bild: Yle/Monica Forssell skyltar,naturstig,Dalsbruk,Taalintehdas - Dalsbruk,Kimitoön (kommun)

Senare i vår kommer stigarna också att finnas presenterade på Kimitoöns turismportal och det går att följa många av stigarna enligt en särskild applikation på telefonen eller pekplattan.

Naturstig på berg i Dalsbruk.
Naturstig på berg i Dalsbruk. Bild: Yle/Monica Forssell skärgårdar,naturstigar,Taalintehdas - Dalsbruk,Kimitoön (kommun)

- Här finns så fina rekreationsmöjligheter, vi har otroligt fina sjöar, skogar och landskap som kanske inte riktigt kommit till sin fulla rätt då det inte funnits stigar. Vi vill göra det möjligt för både besökare och dem som bor här att röra sig i skogarna, förklarar Kimitoöns turismchef Benjamin Donner.

Perfekta promenader för barnfamiljer

Den längsta vandringsleden finns i Dalsbruk och är drygt sex kilometer lång. De övriga rutterna varierar mellan femhundra meter och några kilometer.

Turistkarta för Kimitoön.
Vandringsleder, paddlingsleder, cykelrutter, sevärdheter och annat som kan intressera besökare finns utmärkta i Kimitoöns turistbroschyr. Turistkarta för Kimitoön. Bild: Yle/Monica Forssell kartor,kimitön,turism

Enligt Donner finns det stor efterfrågan på vandringsleder. I huvudsak är det ändå långa vandringar som tar flera dagar i anspråk som besökare efterlyser. Tillsvidare finns det inga sådana långa vandringsleder utmärkta på Kimitoön.

- Men en långsiktig målsättning är att så småningom försöka bygga ihop rutterna, säger Donner.

Stroa masugnsträsket i Dalsbruk.
I Dalsbruk finns tre rutter som hör ihop. Dammenrutten, som går runt dammen i Dalsbruk, hänger ihop med två längre rutter som går österut in i skogarna. På bilden Stora Masugnsträsket där det i sommar kommer att finnas kanoter för uthyrning. Stroa masugnsträsket i Dalsbruk. Bild: Yle/Monica Forssell stora masugnsträsket,Taalintehdas - Dalsbruk

Nytt för i år är också möjligheten att hyra kanot och paddla i Stora Masugnsträsket. Träsket är cirka fyra kilometer långt och och det är möjligt att göra en rutt på tio kilometer runt sjön.

- Det här är en fantastisk sjö med vildmarkskänsla och underbara vyer, små pausplatser och klippor, berömmer Donner.

Fina vyer bjuder också vandringen upp till Senatsberget i Dalsbruk på.

Utmärkta vandringsleder på Kimitoön och öarna i skärgården finns på Biskopsö, Dalsbruk, Holma, Högland, Kasnäs, Kimito, Lammala, Söderlångvik, Vestlax, Vänö, Yxskären och Örö. På en del ställen finns vindskydd och möjligheter att grilla.

Läs mera:

Ingen ska gå vilse i Kimitoskogarna

Det finns kilometervis av fina breda naturstigar i skogarna runt Kimito centrum men stigarna är dåligt utmärkta. Nu tar frivilliga tag i saken.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland