Hoppa till huvudinnehåll

VR: Snabbare tåg bland annat till Vasa

Restaurangvagn på tåg.
Restaurangvagn på tåg. Bild: Yle/Nicole Hjelt vr,tågtrafik

Fjärrtågen blir snabbare på flera rutter från och med den 20 juni, meddelar järnvägsbolaget VR.

Till exempel från Helsingfors till Vasa blir förbindelsen nästan 20 minuter snabbare och till Uleåborg över 30 minuter snabbare än tidigare.

På den populära rutten mellan Tammerfors och Helsingfors kommer det att finnas en snabb förbindelse varje timme. Restiden blir en och en halv timme.

VR inför också fler förbindelser utan omstigning till Jyväskylä, Vasa och Kajana.

Förbindelserna mellan Helsingfors och Jyväskylä blir direkta i och med att förbindelserna från Åbo via Tammerfors till andra orter i Finland kommer att kräva omstigning i Tammerfors.

Förbindelserna mellan Åbo och Helsingfors blev snabbare i mars. VR säger att kunderna varit nöjda med reformen. Tågen har haft en fyllnadsgrad på över 70 procent och över 90 procent av turerna har varit i tid.

Alltid restaurang- eller kafétjänster

I och med reformen kommer det att finnas restaurang- eller kafétjänster på varje fjärrtåg.

Ändringen i juni innebär också att det totala antalet turer minskar med 12 till 264 per dag under vardagar. Minskningen uppgår till cirka fyra procent.

Antalet turer minskas inte till sommaren, bortsett från Åbo Express som tar paus på grund av banarbeten.

19 minuter snabbare till Vasa

Restiden till Vasa minskar i genomsnitt med 19 minuter, meddelar VR. Regionaltågen mellan Vasa och Seinäjoki blir direkttåg mellan Vasa och Helsingfors. Passagerarna behöver alltså inte byta tåg i Seinäjoki. Tåget mellan Seinäjoki och Vasa stannar i fortsättningen inte i Laihela, Ylistaro och Storkyro utan bara i Tervajoki.

De direkta förbindelserna mellan Vasa och Helsingfors ökar från 3+3 nu till 5+5.

Mellan Vasa och Seinäjoki minskar turerna från 7+7 nu till 6+6 i fortsättningen och mellan Vasa och Helsingfors minskar turerna från 7+7 nu till 6+6, meddelar VR.

Tidtabellerna för tågen till och från Karleby och Bennäs läggs om helt. Från Karleby minskar turerna från nuvarande 7+8 till 6+6. Från Bennäs minskar turerna från nuvarande 4+4 till 3+3. Restiden förkortas med 32 minuter från Bennäs till Helsingfors och med 21 minuter från Karleby till Helsingfors.

Alla turer från Karleby och Bennäs till Helsingfors är direktturer, utan byten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes