Hoppa till huvudinnehåll

Antikbörsen reste runt och värderade finheter

"De allra flesta av oss har säkert något föremål hemma som vi vill veta något om. Till exempel hur gammalt det är och vad det är värt". En ung Wenzel Hagelstam värderar antika och mindre antika föremål i Antikbörsen.

Programmet Antikbörsen snurrade 1987, med Carl Mesterton som programledare och experter som Wenzel Hagelstam, Ghita Nordlin och Fjalar Sundvik. Wenzel Hagelstam berättar om konceptet för Mesterton.

I början av mars 1987 befinner sig Antikbörsen i Borgå i FBK:s hus. Borgåborna får visa upp sina vindsfynd. Experterna Wenzel Hagelstam, Ghita Nordlin och Fjalar Sundvik värderar bland annat silverföremål och gamla kärl.

Fjalar Sundvik tar itu med den gamla ryska fruktkastrullen som Mesterton viftar med ovan. I en sådan kunde man koka sylt så att mässingen avgav syra och konserverade sylten. Det vackra fruktkärlet är troligen från 1920-talet. Dylika kärl är eftersökta, så Fjalar och Ghita menar att man kan få upp till 400-600 mark för ett sådant.

Ghita har iklätt sig brandhjälm när hon skall värdera FBK:s gamla kaffepanna. Den är från början på 1900-talet, och hör inte till släckningsutrustningen, endast till eftersläckningen.

Experterna bekantar sig dessutom med restaurering av antika föremål tillsammans med Airi Kallio, samt diskuterar gamla leksaker. Carl Mesterton är programvärd och gäst är guldsmidesexpert Berndt Lindholm.

I juni är Antikbörsen på Ständerhuset i Helsingfors. I Borgarståndets sal värderar experterna bland annat en gammal kikare, pappersdockor och ett rikt utsmyckat kabinettskåp.

Else-Maj Riska har hämtat ett porslinsfat hon har fått av en gammal tant. Fjalar och Wenzel tror att det sexkantiga, empireinspirerade fatet är Popoff-porslin från Ryssland, och kanske från början av 1800-talet. Fatet är dock limmat och lappat med lack, så det är svårt att beräkna värdet.

Gäst i Antikbörsen är Torsten Edgren från Museiverket, specialist på tullning av antikföremål. Som experter fungerar Wenzel Hagelstam, Ghita Nordlin och Fjalar Sundvik. Programledare är som vanligt Carl Mesterton.

I Ekenäs är Pontus Nordling programvärd när man träffas i en Hultmansk industribyggnad. Sjöhistoriker Henry Forsell deltar för att bedöma en kaptenstavla.

Wenzel Hagelstam värderar en gammal omarbetad spegel från 1700-talet till under 10 000 mark, men skulle den ha varit i bra skick hade den närmat sig 15 000.

Fjalar och Ghita får tala om silverservisen i nyrenässans ovan. Den är av nysilver och utomlands kunde man tänkas få omkring 500 mark för den.

I Åbo träffas man på Åbo Svenska teater. Där får Wenzel bland annat beundra en promille av allt gammalt porslin som Håkan Sandström samlat på sig, framför allt från Trätorget i Åbo.

Alla produkter Sandström har hämtat är finländska, de flesta Arabia och från början av 1900-talet. Då var Thure Öberg konstnärlig ledare för Arabia. På Arabia använde man först Rörstrand-modeller, men under Thure Öbergs ledning övergick man till eget. Öberg var framför allt förtjust i jugend. Priserna på Öbergs porslin varierar från 200 mark till 2000 mark.

När Antikbörsen besöker Mariehamn, Åland får vi se en mängd värdefulla tavlor. Dessutom värderar experterna handarbeten, en sälbössa, skridskomedar, en dopklänning, en virkring, samt prydnadsföremål och kärl.

Den gustavianska stolen Wenzel och Fjalar beundrar ovan är ovanlig och vacker. Den är värd omkring 5000 mark, trots att den är ommålad på 1800-talet.

Tillsammans med experterna Wenzel Hagelstam, Fjalar Sundvik och Ghita Catani bekantar vi oss med österbottniska folkliga traditioner och föremål på Stundars friluftsmuseum i Korsholm.

Sjukhuskemist Beata Jeglinsky har hämtat många gamla föremål, bland annat trevliga pärlörhängen. Wenzel Hagelstam berättar att de är ryska, 14 karats guld och naturpärlor, de är ungefär från 1850. Och värdet kan vara ungefär 2000-3000 mark.


Tio år senare, 1997, startade Yle långköraren Antiikkia, antiikkia. Programmet bygger på ett brittiskt koncept, Antiques Roadshow, som började redan 1979. Sveriges motsvarighet Antikrundan körde igång 1988.

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  För att biträda fartyg finnas lotsar. Men hur är det att vara lots? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

 • Hur skyddar man sig mot radioaktiv strålning

  Kärnkraften är säker, och mot strålningen hjälper t.ex. jod.

  Innan olyckan i Tjernobyl talade man i Finland om en hypotetisk olycka i ett kärnkraftverk. Kärnkraften ansågs dock säker.

 • Jussarö - gruvan i havet

  En fascinerande färd till Jussarö gruva under havet.

  Redaktörerna Henrik Cederlöf och Lars Biström tar oss med på en fascinerande färd till Jussarö gruva 1965.

 • Fogeli kuvar sin rädsla med sprit

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka.

  En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka, berättar Kaj "Fogeli" Fogelholm. Kaj Fogelholm är rädd, mest rädd är han för sig själv. Därför får han aldrig något till stånd, han lämnar allt på hälft.

 • Stålmannen Viljami Hautaviita

  Finlands starkaste man från Lappfjärd.

  Viljami Hautaviita från Lappfjärd fascinerade Österbotten och hela Finland genom att böja järnspett och hästskor samt dra bussar med tänderna. Hautaviita berättar anekdoter om tandläkarbesök och om sina kostvanor: mjölk, rågbröd eller ett halvt kilo smör samt några pilsner.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Morgonpromenad i Helsingfors

  Se en poetisk film då staden vaknar en morgon år 1960.

  Antero Ruuhonen och Stig Törnroos har gjort en poetisk film där Helsingfors vaknar. Vi får se förälskade par, duvor, torgförsäljare och vackra byggnader i ett Helsingfors 1960.

 • Till minnet av Markus, nästan 5 år

  Efter det första sorgeåret vet man vad det är att sörja

  När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här sorgliga men vackra dokumentären om ett litet barns död. Lilla Markus Karf omkom i en våldsam bilbrand hemma på gården i Jakobstad år 1986.

 • Bysmeden i Köklax

  Hjalmar Tallberg smider, sjunger och berättar anekdoter.

  Hjalmar Tallberg är sjätte generationens smed. Här talar han om smedsyrket och om inbördeskriget och den ryska parentesen. Dessutom sjunger han och berättar anekdoter.

 • Att bli sjukskötare

  Vi besöker Vasa sjuksköterskeskola.

  Här besöker vi Vasa sjuksköterskeskola, där över hälften av sjuksköterskorna i vårt land utbildades 1963. Vi får se skolan som är bunden med Vasa centralsjukhus.

 • Mormonmissionärer i Finland, Jakobstad

  Den unga amerikanen David Stokes är på missionsresa.

  "Well, here I am in Pietarsaari", börjar den unga amerikanen David Stokes sin dagbok. Han är på missionsresa i Finland, Jakobstad och skall sprida ordet om Jesu kristi kyrka av sista dagars heliga, eller mormonkyrkan.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • Ett hårt liv som cirkusartist

  Bakom cirkusens spännande magi ligger hårt arbete

  Bakom cirkusens spännande magi ligger ofta hårt arbete och ett fattigt liv. På 1970-talet var det så gott som omöjligt att försörja sig som cirkusartist

 • Sovstad - idyll eller dystopi?

  Hur ser verkligheten i förorten ut bakom fasaderna?

  Invånarna i förorterna bor i en trygg miljö där barnen kan leka fritt. De har nära till storstaden och naturen. Men hur ser verkligheten ut bakom fasaderna?

 • En kommunalläkares vardag i Borgå

  Bråda tider för kommunalläkare Olof Palmgren i Borgå 1962.

  Det är bråda tider för kommunalläkare Olof Palmgren i Borgå 1962. Redaktör Pontus Nordling har gjort en dramatisk film där vi får följa med Palmgrens arbete.

 • Kent från Jakobstad

  Kent åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd.

  Vi möter Kent han som åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd. Saker och ting går inte riktigt som han hade tänkt sig.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Om narcissistisk personlighetsstörning

  Charmerande och tyrann. Som två olika personer.

  En människa med narcissistisk personlighetsstörning är som två olika personer. Inom hemmets fyra väggar är det personens humör som styr allt. Utanför kan personen vara charmerande och vänlig.

Nyligen publicerat - Arkivet