Hoppa till huvudinnehåll

Därför är miljöerna i tätorterna så slarviga

Skräp i dike.
Vem saknar de här? Skräp i dike. Bild: Yle/Charlotte Vainio nyfiken på östnyland

Den frågan ni var mest nyfikna på i Östnyland var “Varför är miljöerna ofta så slarviga i våra tätorter?”

Miljön är verkligen någonting som engagerar folk och få saker verkar uppröra så mycket som nedskräpning gör. I Nickby är nedskräpningen ett stort problem.

När Yle Östnyland besöker Åparken ligger mängder av skräp och guppar i dikenas grumliga vatten. Här trängs allt från apelsinskal och plastförpackningar till allsköns kartonger och godispapper.

Skräp i dike
Skräp i dike Bild: Yle/Charlotte Vainio nickby

En av invånarna i Nickby menar att man kan hitta precis vad som helst, även farligt avfall så som sprutor. Hon tycker att kommunen kunde ta ett större ansvar för renhållningen.

Även i Söderkulla är nedskräpningen ett problem. Marika Ståhl-Railila i Söderkulla är överlag nöjd med renhållningen, även nu när man kan se vad som blivit över efter vintern.

- Men det ligger fortfarande kvar bilskrot där borta i korsningen, säger hon.

Hon funderar över vems ansvar det egentligen är att se till att bilskrotet städas bort. Skrotet har legat där sedan hösten.

Ansvarsfrågan återkommer hela tiden då invånare kommenterar den slarviga närmiljön. Vem är det som ska städa, det är frågan.

Allas vårt ansvar

Miljöövervakare Ari Sirkka, på Sibbo kommun påpekar att det enligt lagen är varje enskild persons ansvar att inte skräpa ner. När det ändå händer ligger ansvaret för att städa bort skräpet på markägaren och först därefter på kommunen.

Godispapper, kartonger och plastförpackningar är det alltså upp till invånarna att hålla borta från naturen

Förutom det som helt uppenbart är skräp finns det i Åparken även annat som bidrar till ett intryck av en slarvig miljö. I en av gräsmattorna finns till exempel ett imponerande stort hål. Andra gräsmattor är mer eller mindre täckta av nedfallna kvistar. Sådant borde ligga på kommunens ansvar.

Hål i gräsmatta
Hål i gräsmatta Bild: Yle/Charlotte Vainio sibbo
Fallna kvistar på gräsmatta
Fallna kvistar på gräsmatta Bild: Yle/Charlotte Vainio miljö

Omkullvälta skyltar, gamla vägbommar och slocknade gatulampor hör inte till miljötillsynen utan faller under enheten för gatu- och grönområden. På Sibbo kommuns hemsida kan vem som helst gå in och via en karta ge respons på slarv i miljön.

Ari Sirkka är nöjd över att miljön intresserar, och påpekar att det har varit fin uppslutning till kommunens stora vårstädningstalko.

- Med tanke på intressenivån skulle vi kunna hålla två talkon per år, men då blir det förstås också en resursfråga, säger han.

Men varför är det så slarvigt då?

Ari Sirkka tror att det till stor del handlar om att många helt enkelt inte bryr sig. Han menar att mycket av skräpet som finns i till exempel Åparken har kastats ut från bilar eller dumpats av någon som bara cyklat förbi.

- De tänker kanske att så länge de inte ser skräpet så finns det inte och så åker de vidare. Om folk bara skulle se skräpet så skulle det kanske bli en annorlunda attityd.

Skräp i dike
Skräp i dike Bild: Yle/Charlotte Vainio dike

I både Söderkulla och Nickby tycker boende att det behövs fler sopkärl. I Nickby tänker man sig också att ett av de största problemen är vuxnas oförmåga att använda de sopkärl som faktiskt finns.

- Jag tror att en stor del har att göra med att lära vuxna människor att sätta skräpet i sopkärlen. Jag tror att barnen lär sig det i skolan, men vid något skede när man växer upp så glömmer man bort, säger en Nickbybo.

Fimpar under soptunna
Fimpar under soptunna Bild: Yle/Charlotte Vainio soptunna

Och visst får barnen lära sig. Bland de 35 anmälda till Sibbos vårstädningstalko finns flera skolor.

Redan tidigare i år har scouternas Vargungar samlat skräp som en del av sina uppgifter för naturskyddsmärket. På bara en timme lyckades 35 ivriga små vargungar samla ihop närmare 1800 skräpbitar längs Nickbys gator.

Marika Ståhl-Railila har inte anmält sig till Sibbos städtalko, men kommer även i fortsättningen att plocka upp skräp i naturen ändå.

Hon brukar plocka upp till exempel tomma godispåsar och liknande när hon är ute med barnen.

- Det är bra att de lär sig hålla rent. Man ska delta med det lilla man kan.