Hoppa till huvudinnehåll

De finska roddarnas OS-drömmar

Roddaren Robert Ven
Roddaren Robert Ven Roddaren Robert Ven Bild: YLE Robert Ven

Säsongens första världscup i rodd började lysande för de finländska båtarna. I världscupöppningen blev det två fjärde platser. Ulla Varvio och Eeva Karppinen var fjärde i dubbelsculler och Robert Ven var fyra i singelsculler. Även Antti Kilpeläinen och Joel Naukkarinen, i tvåa utan styrman har haft en hyfsad inledning på säsongen. De tre båtarna är heta finländska namn med tanke på OS-platser.

Robert Ven starkt på gång

Närmast en OS-plats ligger Tavastehusroddaren Robert Ven, som redan i några år varit nära världstoppen. Den här säsongen har han visat en stabil form och klämt sig in i den absoluta världseliten. Differenserna i singelsculler är små och så gott som alla som når OS-finalen har chans till medalj. Ven har ställt målet högt, blir det OS så är han ute efter framgång.

– Jag har jobbat en hel del med den mentala biten den här säsongen och är klar att ta upp kampen mot vem som helst. Jag tror att det har gjort att jag klarat av att igen kommit närmare världstoppen. Fysiken har jag haft på tillräcklig nivå redan tidigare. Den mentala biten har kanske varit ett hinder tidigare, säger Ven.

I singelsculler delas det ännu ut tre platser till Rio. De tre platserna står på spel OS-kvalregattan i Schweiz i slutet av maj.

– Jag känner mig ganska lugn. Jag har gjort så många bra tävlingar redan att det ska gå vägen. Jag har jobbat i fyra år för det här nu, säger Ven.

roddarna Eeva Karppinen Ulla Varvio
Ulla Varvio och Eeva Karppinen roddarna Eeva Karppinen Ulla Varvio Bild: YLE eeva karppinen

Starkt par i dubbesculler

I dubbelsculler kämpar Ulla Varvio och Eeva Karppinen om en OS-plats. Ulla Varvio försökte tillsammans med Minna Nieminen ta sig till OS i London, men då lyckades inte projektet. Nu har hon med sig Eeva Karppinen i båten. Karppinen är dotter till guldroddaren Pertti Karppinen. Trefaldiga OS-guldmedaljören Karppinen finns också med som teknikrådgivare i kulisserna för Varvio och Karppinen.

Under det senaste året har duon satsat en hel del på teknikträning. Det har fört dem allt närmare den absoluta toppen i dam dubbelsculler. I världscupöppningen tog de en meriterande fjärde plats.

– Vi har fått en bra start på säsongen och det har gett oss självförtroende. Vi vet nu att vi kan kämpa om pallplaceringar. Vi trivs i tävlingssituationer, ju jämnare tävling desto bättre är vi, säger Karppinen.

– I OS-kvalregattan torde det räcka med en rutininsats för att vi ska ta en OS-plats. Får vi tekniken och rytmen att funka från start så ska det inte bli några problem, säger Varvio

Delmålet nära för Naukkarinen och Kilpeläinen

I tvåa utan styrman har Joel Naukkarinen och Antti Kilpeläinen, i sitt projekt mot OS i Tokyo, nu kommit fram till sist första delmål, OS i Rio. På vägen mot framgång i följande OS har duon haft som mål att komma med till Rio. Utvecklingen har gått stadigt framåt hela tiden. Nu står de inför karriärens hittills viktigaste tävling, OS-kvalregattan.

– Vi känner ingen press på oss och det är ju bra trots att det står en hel del på spel. En OS-plats nu skulle ge en hel del erfarenhet med tanke på Tokyo. Men, det skulle också betyda mycket med tanke på finansieringen av följande fyra år. Vi har alla chanser att knipa en OS-plats, nu gäller det bara att ta den, säger Naukkarinen och Kilpeläinen.

roddarna Joel Naukkarinen och Antti Kilpeläinen
Antti Kilpeläinen och Joel Naukkarinen roddarna Joel Naukkarinen och Antti Kilpeläinen Bild: YLE antti kilpeläinen

EM visar nivån

Den här veckan är det EM i rodd i Brandenburg I Tyskland. Där delas det inte ut några OS-platser, men tävlingen är viktig med tanke på OS-förberedelserna. Här deltar de flesta topproddarna från Europa också de som redan har säkrat sig en OS-plats. Tävlingen fungerar som en bra nivåmätare med tanke på kommande OS-kvalregatta. Klarar man sig i EM är det sannolikt att det också blir framgång i OS-kvalet. Alla tre finska båtlag som är ute efter en OS-plats deltar i EM.

OS-kvalregattan i slutet av maj

De sista OS-platsernai rodd delas ut i OS-kvalregattan i Schweiz den 22-24 maj. Då gäller det för de finska roddarna att prestera på toppnivå. I OS-regattan är det väldigt få platser per gren. Gallringen innan OS är tuff. I OS är bara de allra bästa med och skillnaderna är mycket små.Bara man tar sig till OS är där sedan allting möjligt.

Det har gått 32 år sedan Finlands senaste OS guld i rodd, Pertti Karppinen tredje OS-guld, 1984 i Los Angeles. Är det i Rio dags att bryta guldtorkan?

Läs också

Nyligen publicerat - Sport