Hoppa till huvudinnehåll

Fyra män greps för mordet på aktivisten Berta Cáceres i Honduras

En av de fyra gripna som misstänks för mordet på Berta Caceres fördes till häktet av maskerade militärpoliser.
En av de fyra gripna som misstänks för mordet på Berta Cáceres fördes till häktet av maskerade militärpoliser. En av de fyra gripna som misstänks för mordet på Berta Caceres fördes till häktet av maskerade militärpoliser. Bild: EPA/Gustavo Amador Honduras

Fyra män har gripits i Honduras misstänkta för mordet på den kända miljöaktivisten Berta Cáceres i mars.

Två av de gripna är soldater, av vilka en är i aktiv tjänst, uppgav armékällor.

- Vi ber Berta Cáceres familj om ursäkt för att en medlem av vår institution deltog i ett skamligt dåd,sa generalstabschefen general Francisco Álvarez i ett uttalande.

En tredje gripen är kommunikationsdirektör för bolaget DESA vars dammbygge Cáceres lyckades stoppa med stöd av lokala aktivister.

Männen misstänks också för mordförsök på en man som skadades då Cáceres sköts ihjäl av maskerade män i början av mars.

Mordet på den 43-åriga Cáceres utlöste protester både i Honduras och i omvärlden och tusentals människor deltog i hennes begravning.

Mordhotad

Berta Cáceres hade fått flera mordhot på grund av sin kampanj mot ett dammbygge som hotade ursprungsbefolkningen i Honduras. Hon hade också belönats utomlands för sitt arbete.

President Juan Orlando Hernández gratulerade brottsutredarna och försäkrade att de skyldiga kommer att ställa till svars.

Åklagarna har ändå inte lagt fram detaljer om de gripna eller deras motiv och Cáceres anhöriga är försiktiga i sina uttalanden.

- Som en familj är vi reserverade eftersom misstänkta ofta grips i Honduras för att friges tre veckor senare av brist på bevis, säger brodern Gustavo Cáceres.

Medlemmar av nätverket för ursprungsbefolkningen i Latinamerika sörjer mordet på Berta Cáceres i mars
Medlemmar av nätverket för ursprungsbefolkningen i Latinamerika sörjer mordet på Berta Cáceres i mars Medlemmar av nätverket för ursprungsbefolkningen i Latinamerika sörjer mordet på Berta Cáceres i mars Bild: EPA/Oscar Rivera Honduras,Berta Cáceres

Familjen skeptisk

Cáceres familj och COPINH, rörelsen för ursprungsbefolkningens rättigheter som hon var med om att grunda klagar över brottsutredningen i ett gemensamt uttalande.

- Vi kan inte säga om gripandena var ett resultat av en grundlig utredning. Vi kan inte heller säga om hjärnorna bakom dådet omfattas av brottundersökningen, säger familjen och COPINH i sitt uttalande.

Det faktum att en av de gripna är soldat pekar ändå på "att statens agenter var inblandade i mordet."

Familjen kräver också att oberoende människorättsutredare får ta del av brottsundersökningen.

Läs också