Hoppa till huvudinnehåll

Ingen finska? Ingen utbildning? Inget problem när Fafa's anställer invandrare

Falafelkedjan Fafa’s bryr sig inte om varken språkkunskaper eller utbildning, utan anställer gärna invandrare för att ge dem en chans att komma in i arbetslivet. Fler företag borde se vilken potential invandrarna har, säger Fafa’s grundare Doron Karavani.

Fafa’s jobbannons väckte mycket uppmärksamhet i sociala medier för några veckor sedan. “Vi kräver inte språkkunskaper, utbildning eller arbetserfarenhet. Hos oss jobbar 26 olika nationaliteter, så här finns säkert någon som förstår dig. Vi lär dig dina uppgifter och arbetserfarenhet får du genom att jobba hos oss.”, stod det i annonsen. Fafa’s fick nästan 400 ansökningar.

- Jag vet hur det känns att som invandrare söka jobb, hur hårt det är. För mig är det inget problem om arbetstagarna inte talar finska. Om de vill jobba så visar jag hur jobbet går till, säger Fafa’s grundare Doron Karavani.

Doron Karavani, Fafa's grundare
Doron Karavani grundade falafelkedjan Fafa's i Helsingfors för fyra år sedan. Doron Karavani, Fafa's grundare Bild: Yle fafas

Karavani flyttade själv till Finland från Israel för 14 år sedan och innan han lärde känna folk var det svårt att få jobb. Småningom startade han företaget Gastronautti och för fyra år sedan grundade han Fafa’s.

På fyra år har Fafa’s öppnat sju restauranger i Helsingfors och i år öppnar två till. Samtidigt växer personalen från 70 till omkring 100 anställda. Fafa’s finns också i Tammerfors och småningom öppnar franchiserestauranger i Åbo och Lahtis.

Kollegerna är mångas familj

Rumänska Georgiana Iordache började jobba i köket på Fafa’s för tre år sedan. Nu har hon avancerat till förman och personalansvarig.

- Allt jag har gjort på Fafa’s har jag gjort för första gången, jag hade ingen erfarenhet från tidigare. Jag har lärt mig massor och det har varit en fin möjlighet för mig.

Georgiana Iordache
Georgiana Iordache har avancerat från kökspersonal till personalansvarig. Georgiana Iordache Bild: Yle georgiana iordache

Iordache beskriver de anställda är som en enda stor familj, som också umgås på fritiden. Även om också infödda finländare jobbar här, är majoriteten av de anställda invandrare.

- Vi har alla gemensamt att det här jobbet är vårt levebröd. Vi ska alla betala vår hyra och vårt uppehälle. Men vi tycker inte att det är tråkigt att jobba, vi försöker istället njuta av det.

Jag får inte de största kickarna av att Fafa’s växer, utan över att vi får flera arbetstagare till teamet.― Doron Karavani

En tid efter att Georgiana fått jobb på Fafa’s flyttade också hennes lillasyster Cristina till Helsingfors och började jobba på Fafa’s.

- Vi är alla goda vänner här och det känns mera som om jag har roligt med mina vänner, än att jag jobbar, säger Cristina Iordache.

Cristina Iordache på Fafa's
Cristina Iordache trivs på jobbet och ser kollegerna som sin familj. Cristina Iordache på Fafa's Bild: Yle fafas,Falafel,Snabbmatsrestauranger,restauranger,invandrare

Internationell atmosfär bidrar till framgången

En liten stund efter att Fafa’s på Mikaelsgatan har öppnat för dagen blir det kö vid kassan. Trots att stället varit öppet bara en månad har kunderna hittat hit. En orsak till populariteten är den internationella atmosfären.

- Det är vi anställda som skapar stämningen. Vi är på gott humör, får vara oss själva och spela vår egen musik, säger Georgiana Iordache.

Stor låda med färsk chili
Stor låda med färsk chili Bild: Yle chili,grönsaker,kryddor,restauranger

Vid lunchtid är det hektiskt och personalen får verkligen stå i för att snabbt kunna servera maten. Falafel med fräscha grönsaker och olika såser i pitabröd är det som säljs mest. Personalens gemensamma språk är engelska.

- Vi delar alla det att vi är invandrare och därför har vi alltid något att prata om. Vi är glada att ha ett jobb, och dessutom är businessen framgångsrik - titta på kön!, skrattar Karavani.

Invandrare kan lösa problem på nya sätt

Sysselsättningen bland invandrare är ungefär 10 procentenheter lägre än bland infödda finländare. Ofta är det bristande språkkunskaper som gör det svårt att få jobb, visar omfattande forskning om invandrare i arbetslivet.

Samtidigt skulle många företag vinna på att ha invandrare i personalen, menar Karavani. Mixen av olika nationaliteter skapar kreativitet och en förmåga att lösa saker på nya sätt.

- Många företagare säger att de vill ha folk som kan tänka utanför ramarna, och då borde de anställa invandrare. De kan bidra med sin livsstil, historia och sina erfarenheter, säger Karavani.

Karavani berättar att han är glad att han har kunnat ge så många ett jobb.

- Jag förväntar mig inte att folk ska jobba här i tio år, men det här är en bra början för dem, tills de har klurat ut vad det är de verkligen vill med sina liv.

- Jag får inte de största kickarna av att Fafa’s växer, utan över att vi får flera arbetstagare till teamet och att jag kan hjälpa mänskor, säger Karavani.

Läs också