Hoppa till huvudinnehåll

Över havet till Hanken

Yusuf Mohamed, Myteriets gäst
Yusuf Mohamed flydde från Somalia till Jemen, från Jemen till Somalia och från Somalia till Finland. Yusuf Mohamed, Myteriets gäst Bild: Claudia Rybin/Yle x3m

Yusuf Mohamed har precis avslutat en ekonomikurs på Svenska handelshögskolan Hanken. För sju månader sedan satt han i fängelse i Somalia och fattade ett beslut: han skulle över havet.

Att börja studera igen efter ett helt liv på flykt kan verka surrealistisk. För Yusuf Mohamed byttes femton år på flyktingläger, en fängelsecell och en skranglig träbåt ut mot företagsekonomi, Hanken och brainstorming kring affärsidéer.

- Jag andas normalt nu, säger Mohamed.

Svenska handelshögskolan ordnade nyligen en utbildning i företagsekonomi. Kursen var speciellt riktad till asylsökande och gick ut på att utbilda dem om det finländska affärslandskapet och organisationskulturen.

Tystnaden i Finland

Yusuf Mohamed väntar på sitt asylbeslut. Om han ges rätt att stanna i Finland vill han gärna fortsätta med ekonomistudierna.

- Att studera i Finland är roligt. Jag studerade inte på universitet i Jemen, när kriget började där slutade allt – det fanns ingen möjlighet att studera.

Just till Finland kom han av två orsaker.

- Finland är det tryggaste landet i Europa och här finns bra utbildning.

Mohamed älskar tystnaden i Finland. Han känner att han får utrymme och att folk inte ständigt frågar om hans tro eller om politiska värderingar.

- Jag har märkt att finländare är tystlåtna och jag gillar det. I hela mitt liv har jag levt i länder där folk skriker när de pratar, skrattar Mohamed.

En paus från det förgångna

Universitetslektor Pia Polsa, som ansvarade för ekonomikursen, är imponerad av affärsidéerna som togs fram under utbildningen. I kursen deltog 40 människor från olika länder, både asylsökande och utbytesstudenter.

- En del ekologiska idéer som kom fram gjorde mig ivrig, kanske sådant vi haft förut i Finland men glömt. Det var någon från Irak som föreslog ett slags ekologiskt ämne att borsta tänderna med. Det fanns också idéer om mattor från Afghanistan och keramik som håller saker kalla.

Fenomenet med ekonomikurs för asylsökande är nytt och Polsa var nervös innan kursen började. Samtidigt tror hon att det var skönt för de studerande att slippa tänka på traumatiska händelser i deras förflutna och få fokusera på något helt annat.

Sist och slutligen skilde sig kursen från vad Polsa är van vid bara på ett sätt.

- När vi hade en övning om att berätta berättelser kom det ju historier om hur de kommit till Finland. Det är ju förstås annorlunda, det är inte finländsk vardag.

Ett liv på flykt

Mohamed flydde från Somalia till Jemen som barn, men när han efter femton år på flyktingläger i Jemen blev hotad av extremister åkte han tillbaka till Somalia. Där sattes han i fängelse, eftersom han saknade somaliska identitetsbevis. Lösningen var att fly igen, den här gången med en skranglig båt över Medelhavet.

- Det var hemskt. Jag och 500 andra satt i träbåt på havet i tolv timmar, sedan kom ett tyskt skepp och hämtade oss. Det kom vatten in i båten… vi var chockade.

Det tyska skeppet förde flyktingarna till Sardinien.

- Jag hade tur som fortfarande lever. Jag såg så många dö, jag kunde inte tänka mig att jag skulle överleva och hamna i Europa.