Hoppa till huvudinnehåll

Pargasrestaurang utsatt för ofog

Pizzeria i Pargas utsattes för skadegörelse.
Tamer El Olimy visar vilket fönster som krossades förra veckan. Pizzeria i Pargas utsattes för skadegörelse. Bild: Yle/Johanna Ventus pizzeria

I flera repriser har en pizzeria i Pargas blivit utsatt för skadegörelse. Senaste veckan krossades flera fönsterrutor och tidigare fick en av de anställda en sten kastad mot sig.

Vid första anblick ser allt ut som vanligt utanför restaurangen Pargas Kebab och Pizzeria på Strandvägen i Pargas. Men tittar man lite närmare finns det ännu spår kvar av skadegörelsen i slutet av förra veckan. På en parkeringsplats utanför, där en av de anställda hade sin bil parkerad, ligger glassplitter på marken som vittnar om att någon krossat bilens bakruta. Natten mot torsdag förra veckan krossades också flera av restaurangens fönster.

Fönsterrutorna är nu reparerade, men skylten som i neon brukar informera om att pizzerian är öppen ligger fortfarande släckt och nedmonterad bredvid fönstret.

Förutom att fönstren har blivit krossade upprepade gånger har vi också blivit tvungna att reparera dörren på grund av skadegörelse.

Men man har öppet som vanligt och bakom disken står Fazel Mohammadi Far och Tamer El Olimy. De berättar att det här inte är första gången som fönsterrutorna blivit krossade.

- Det har varit problem de senaste veckorna. Förutom att fönstren har blivit krossade upprepade gånger har vi också blivit tvungna att reparera dörren på grund av skadegörelse, säger Fazel.

Kastade en sten mot huvudet

Skadegörelsen har ofta skett på natten vilket gör det svårt att veta vem, eller vilka som ligger bakom. Men man har sina misstankar, för en kväll då Tamer var på jobb kom det in en man i restaurangen som betedde sig hotfullt. Mannen hade en sten i handen som han kastade mot Tamers huvud.

En stor sten kastades mot en anställd vid en pizzeria i Pargas.
Den här stenen kastades mot Tamer. En stor sten kastades mot en anställd vid en pizzeria i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus skadegörelse
Det är klart det känns obehagligt, speciellt om man är ensam på jobb. Men då ingen sett någon är det ju svårt att bevisa vad som hänt.

Polisen kallades till platsen och den hotfulla situationen reddes upp, men både Tamer och Fazel tror att det är samma man som nu krossat fönstren till restaurangen.

- Det är klart det känns obehagligt, speciellt om man är ensam på jobb. Men då ingen sett någon är det ju svårt att bevisa vad som hänt, säger Tamer El Olimy.

Pargas stad har ofta lyfts fram i positiva ordalag då det gäller hur invånarna tagit emot både kvotflyktingar och asylsökande. Men också i Pargas har det mellan varven varit turbulent och i slutet av fjolåret försökte någon tända eld på den fastighet som då var tänkt att byggas om till en flyktingmottagning.

Kan det här kopplas ihop med skadegörelsen vid restaurangen, frågar jag Fazel och Tamer som både har utländsk härkomst.

- Ja, jag tror det finns en koppling till flyktingdebatten, säger Tamer.

Fazel Mohammadi Far håller inte med.

- Visst är det obehagligt men jag tror inte att det handlar om rasism, jag tror det handlar om någon som mår dåligt och nu tar ut det på oss, säger Fazel.

Skadegörelsen hör till undantagen

Både Fazel och Tamer betonar att det som hänt de senaste veckorna hör till undantagen. Pizzerian har funnit i Pargas i sex år och Fazel har jobbat där de senaste två åren.

Tomer El Olimy utanför pizzeria i Pargas som utsatts för skadegörelse.
Visst känns det obehagligt men skadegörelsen hör till undantagen, säger Tamer som tycker att de flesta kunder är mycket trevliga. Tomer El Olimy utanför pizzeria i Pargas som utsatts för skadegörelse. Bild: Yle/Johanna Ventus skadegörelse

Under de åren har något likande som de senaste veckornas skadegörelse inte inträffat. Visst händer det att personer som besökt nattklubben bredvid hamnar i bråk då de efter ett krogbesök ska äta nattmat, men då bråkar de sinsemellan och inte med personalen, berättar Fazel Mohammadi Far.

- Pargasborna är mycket trevliga och bra kunder. Vi trivs bra här och hoppas vi nu kunde få ett slut på de här problemen, säger Fazel.