Hoppa till huvudinnehåll

Åland Post ska växa internationellt

En brevlåda av åländskt snitt
Den åländska posten miste sina möjligheter att momsfritt distribuera tidskrifter till fastlandet, men satsar nu på e-handel istället. En brevlåda av åländskt snitt brevlåda

Handeln över internet och att växa på den internationella marknaden är prioriterade områden för det av landskapet ägda bolaget Åland Post. Den åländska posten höll bolagsstämma på tisdagen.

Den åländska postens resultat försämrades i fjol jämfört med året innan. Omsättningen minskade med knappt åtta procent till 41,8 miljoner euro och rörelsevinsten sjönk från 2,5 till 1,8 miljoner euro.

Något som bottnar i lagändringen som trädde i kraft i början av fjolåret som gör att det inte längre går att sälja tidskrifter momsfritt från Åland till fastlandet.

För två år sedan stod tidskriftsverksamheten för drygt en femtedel av omsättningen, ungefär tio miljoner euro.

I fjol var den siffran tre miljoner och i år kommer det inte att inbringa några pengar alls till bolaget som därmed måste hitta nya inkomstkällor.

E-handeln är framtiden

Och det är just där som e-handeln kommer in i bilden. Omsättningen för handeln över internet steg från 400 000 euro 2014 till 3,2 miljoner euro under fjolåret.

Under gårdagens bolagsstämma framförde ägaren landskapet, representerat av Ålands finansminister Mats Perämaa, liberalerna, en önskan om att det åländska postbolaget ska fortsätta på den inslagna vägen.

- E-handeln internationellt är framtiden och vi ser goda förutsättningar för posten att lyckas där, även om man förlorat den stora tidskriftsverksamheten, säger han till Ålands Radio.

Text: Totte Vesterlund, Ålands Radio och Tv

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes