Hoppa till huvudinnehåll

Cykelförbundet: Hjälmtvång ökar antalet olyckor

cykelhjälmar
cykelhjälmar Bild: YLE/Catariina Salo mysfabo

Lagen som rekommenderar cyklisterna att bära cykelhjälm är misslyckad, anser Cykelförbundet. Enligt förbundet leder hjälmtvång till fler olyckor.

Enligt lagen bör cyklisterna använda hjälm. Det här är en olycklig formulering som borde strykas ur lagen. Det säger Cykelförbundets verksamhetsledare Matti Koistinen till Yle Nyheter.

- En lag ska inte rekommendera saker och ting. En lag ska antingen förbjuda eller tillåta någonting, säger Koistinen.

"Hjälmtvång leder till olyckor"

Enligt honom är lagen alltså dåligt skriven. Dessutom motverkar rekommendationen sitt syfte, att minska antalet cykelolyckor. Gick man in för ett regelrätt hjälmtvång, skulle det bli ännu värre, anser Koistinen.

- Om man tvingar cyklisterna att bära hjälm leder det till att allt färre väljer att cykla. Det leder i sin tur till fler olyckor, säger Koistinen.

Han hänvisar till undersökningar som visar att antalet cyklister står i relation till antalet olyckor. Ju fler som cyklar, desto bättre tar bilisterna hänsyn till cyklisterna. Färre cyklister betyder alltså fler olyckor, förklarar Cykelförbundets verksamhetsledare.

- I länder där man infört hjälmtvång, som Australien och Kanada, har antalet cyklister minskat med till och med hälften. Det i sin tur har lett till ett ökande antal olyckor, säger Koistinen till Yle Nyheter.

Omöjligt att övervaka

Matti Koistinen är också kritisk till övervakningen av ett hjälmtvång.

- Hur realistiskt är det att tro att polisen ska ha tid att kontrollera om varje cyklist bär hjälm, undrar han.

Cykelförbundets verksamhetsledare är också oroad över hur cyklandet i städerna skulle påverkas av ett hjälmtvång.

- Jag har svårt att tänka mig att alla som cyklar några kilometer till jobbet orkar använda hjälm. Sannolikt överger då många cykeln och väljer kanske bilen i stället.