Hoppa till huvudinnehåll

Får man bygga en motocrossbana på sin bakgård?

Sibbo motorklubb
Sibbo motorklubb Bild: Yle/Sune Bergström motocrossbana

Ett tips till Yle Spotlight gäller en bana för motorsport som har byggts på Porkala udd i Kyrkslätt. Behövs det inget tillstånd för det här? undrar personen som skickat in tipset.

Porkala udd är ständigt på tapeten för sin vackra natur. Därmed är det väl märkligt om det är fritt fram att bygga vad som helst på området. Så här resonerar den som skickat in tipset.

Efter ett besök till området kan vi konstatera att naturen är vacker och banan är stor. En rundringning till olika myndigheter visar hur som helst att det är kommunen som avgör om det behövs tillstånd för en dylik bana.

Det här tipset resulterade i artikeln Räikkönens motorsportbana väcker protester.

Flera som hört av sig påpekar att det är möjligt att köra motocross utan oväsen. Nuförtiden är elmotocrosscyklar långt utvecklade och lär fungera rätt likt en bensindriven motocrosscykel. Det här kunde vara en lösning på oljudsproblematiken. Men nöjer sig Räikkönen med en elcykel?

Räikkönen har meddelat kommunen att banan bara kommer att användas av familjen och att det blir sällan eftersom de bor och arbetar utomlands. Skrev artikeln Räikkönen: Motorsportbanan kommer att användas sällan.

I det här brevet redogörs för vad en eventuell bränseläcka innebär för miljön. Det tyder på att det inte är elcyklar som kommer på fråga i första hand.

En person som skriver in till Yle Spotlight påpekar att Teemu Selänne har varit i liknande situation när han förstorat sitt hus i Kyrkslätt. Byggloven beviljades långt efter att bygget var klart.

Byggnads- och miljönämnden avgör

De som bor i näromgivningen till Kimi Räikkönens motorsportbana har under sommaren tillfrågats om banan.

På tisdagen den 29 augusti tas ärendet upp till behandling i byggnads- och miljönämnden i Kyrkslätt. Det lutar mot att Räikkönen inte behöver något tillstånd. Beslutsförslaget ger grönt ljus för Räikkönens motocrossbana.

Tips-id: 13102, 35404, 35504

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle