Hoppa till huvudinnehåll

Femhundraeurosedeln fasas ut

Eurosedlar, 100 och 500 euro.
Eurosedlar, 100 och 500 euro. Bild: Yle/Bubi Asplund stora sedel

Eurosedlarna med valören 500 euro kommer inte att ges ut längre efter slutet av 2018, enligt beslut av Europeiska centralbanken på onsdagen.

Orsaken är att den värdefulla sedeln ofta används av brottslingar. Femhundraeurosedeln är populär bland penningtvättare och terrorister.

På grund av sitt höga värde är det lättare att transportera större mängder kontanter i form av femhundraeurosedlar än i form av exempelvis hundradollarsedlar, som är de största USA-dollarsedlarna.

En miljon euro i 500-eurosedlar väger bara 2 kilo, medan motsvarande summa i 100-dollarsedlar väger över 20 kilo.

Motstånd i Tyskland

Enligt ECB kommer sedeln varken att tillverkas eller distribueras efter 2018. Sedlar som då är i omlopp kommer dock att kunna användas som betalningsmedel även i fortsättningen.

Speciellt Frankrike har drivit på en utfasning av femhundraeurosedeln, medan Tyskland motsatt sig det.

Efter terroristattackerna i Paris har Frankrike intensivt försökt komma åt finansieringen av terrorister. I Tyskland har motståndet berott på att det populäraste betalningssättet är att betala kontant.

Femhundraeurosedeln står för bara drygt 3 procent av det totala antalet eurosedlar i omlopp, men för mer än en fjärdedel av det totala värdet på alla sedlar i omlopp.

Läs också