Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Ge hopprepet en chans!

Mia Lönnroth.
Mia Lönnroth, FSI. Mia Lönnroth. Bild: FSI finlands svenska idrott

Hur ofta hör du dig säga till dig själv: Jag hinner inte ut på joggingtur idag, för då måste jag byta om till träningskläder och ha tid att duscha efteråt.

Du kan stilla ditt dåliga samvete genom att ge hopprepet en ny chans. På bara 5 minuter kan du sköta en effektiv motionsstund i en passlig korridor på hotellet eller på kontoret. Samtidigt som du kanske ser på TV-nyheterna, eller låter dina favoritlåtar bestämma längden på motionsstunden.

Fördelarna med att hoppa rep är många: hopprepet är en förmånlig investering, lätt och litet att frakta med i ryggsäcken samt en konditionshöjare med minimal skaderisk.

I två års tid har FSI förverkligat sitt Hoppa Rep-projekt som besökt skolor, både svenska och finska, för att inspirera dryga 10 000 elever till att hitta tillbaka till den en gång i tiden så vanliga leken under rasterna.

Inom ramen för projektet har vi utbildat ca 30 hopparep-instruktörer som åker runt för att visa hur man hoppar enkelrep eller långrep och hur man relativt enkelt blir skicklig nog att pröva på varierande trick. Vi vill ge hopprepet en ny chans för alla åldrar.

Om du prövar på att hoppa rep märker du hur koordinationen snabbt förbättras, syreupptagningen blir bättre och du tränar upp din benstyrka samt blir starkare i axlar, bröstmuskler och mellangärdet.

Att hoppa rep räknas också som ett utmärkt sätt att värma upp inför ett styrketräningspass. Du bestämmer själv hur mycket flås du lägger in i träningen Som enda träningsform kan du redan på 10 minuter få upp pulsen rejält och genom att lägga in trick-hoppning öka på svårighetsgraden.

Drömmarnas motionsdag

Nästa vecka på tisdag, 10.5, firas Drömmarnas motionsdag (Unelmien liikuntapäivä) då alla idrotts- och motionsorganisationer, -vänner och –intresserade uppmuntras att röra på sig, helst tillsammans. Drömmarnas motionsdag är en inledning på en större dröm, som fortsätter i september med ”Drömmarnas motionsmånad” och kulminerar i ”Drömmarnas motions år 2017” inför Finlands 100 –års självständighets jubileumsfirande där temat är ”tillsammans”.

 FSI uppmanar alla att hoppa rep denna dag! Vi ställer därför upp på Narinken i Helsingfors samt på Vasa torg kl. 11.30-12.30 och inbjuder alla att under lunchpausen komma med och hoppa rep.

Du kan också hoppa hemma, på jobbet, på träningarna och vara delaktig i vårt digitala evenemang på #drommotionsdag #idrottfi. På evenemangssidan för Drömmarnas Motionsdag får du tips om hur du enkelt kan återanvända saker i hushållet för att göra ditt eget hopprep.

Kanske hoppar vi loss tillsammans på Narinken eller Vasa torg eller på #drommotionsdag? Gör hopprepet till din trogna vän som följer med i väskan. Vi behöver inte alla tävla med Adrienn Banhegyi i teknisk kapacitet – men vi kan känna oss som Rocky Balboa!

Mia Lönnroth
Evenemang, marknadsföring och kommunikation
Finlands Svenska Idrott

Läs också

Nyligen publicerat - Sport