Hoppa till huvudinnehåll

Nya motgångar för Hötorgscentret

Styrelsen för Jakobstads Åldringsvänner r.f. diskuterar det uppkomna läget
Styrelsen för Jakobstads Åldringsvänner r.f. diskuterar det uppkomna läget Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,ålderdomshem,dagcenter

Jakobstads Åldringsvänner r.f. som driver Hötorgscentret i Jakobstad har drabbats av nya motgångar. Social-och hälsovårdsverket i Jakobstad planerar att starta dagcenter i egen regi vid Björkbacka och därmed försvinner de ekonomiska förutsättningarna för Åldringsvännerna att driva dagcentret i centrum av staden.

Stadens planer för dagcenterverksamheten betyder att Åldringsvännerna än en gång måste planera om det utbyggnadsprojekt som är aktuellt i centrum i det så kallade Carpelanska kvarteret.

Dagcenter i 15 års tid

Staden Jakobstad och Åldringsvännerna har i femton års tid samarbetat kring dagcenterverksamheten. Verksamheten har upphandlats och idag betalar staden 25 000 euro i månaden för dagcenterverksamheten till föreningen.

Nettosumman är lägre eftersom de avgifter som kunderna betalar i sin helhet går till staden, netto blir det ungefär 20 000 euro i månaden som verksamheten kostar staden enligt Hötorgscentrets chef, Inger Gripenberg.

Styrelseordförande Georg Hannus
Georg Hannus Styrelseordförande Georg Hannus Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,georg hannus

- Vi fick först höra om stadens planer via personalen på Björkbacka dit staden avser att flytta verksamheten till egna utrymmen, vi har också fått fax från staden, säger Georg Hannus som är ordförande för Jakobstads Åldringsvänner r.f.

- Först tvingades vi planera om Villa Hannus, nu tvingas vi planera om Carpelanska huset, det är totalt jättestora kostnader. Dagcentret måste kanske byggas om till bostäder och projektet i Carpelanska huset stannar upp, det är kapitalförstöring av stora mått.

Dagcentret tar dagligen emot cirka 17 klienter som bor hemma men kommer till dagcentret för service av olika slag som, fotvård, frisör eller lunch. Klienterna som utnyttjar servicen är sammanlagt 60 till 70 till antalet men alla kommer inte alla dagar utan mellan en och två gånger i veckan.

Renoveringen av Carpelanska huset måste planeras om
Carpelanska huset Renoveringen av Carpelanska huset måste planeras om Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,jakobstads åldringsvänner

Björkbacka som dagcenter utreds som bäst

Tjänstemännen har krav på sig att få ned kostnaderna för äldreomsorgen och nu kommer för första gången också en upphandlingsrunda för dagcenterverksamheten. Herrmangården vid Hötorgscentret har fungerat i femton års tid utan upphandling, enbart genom avtal med staden.

- Ja, vi har allvarliga planer på att ta över dagcenterverksamheten, vi utreder frågan som bäst och vi försöker hitta olika sätt att få ned kostnaderna inom äldreomsorgen, säger avdelningschefen inom äldreomsorgen, Pirkko Härkänen.

- Vi har stora sparkrav på oss och det finns en liten avdelning på Björkbacka som inte passar för dygnetrunt vård men nog för dagcenterverksamhet.